Doorgaan naar artikel

Nieuwe spruitkoolrassen van Syngenta

Zaadfirma Syngenta komt met het uitgesproken B-spruitenras Solidus en het ras Nimbus met een fijnere sortering. Beiden zijn voor de oogst in november. Het nieuwe ras Trimtop kwam in 2021 goed uit de verf.

Solidus vult de periode op tussen het vroege ras Abacus en de decemberrassen, vertelt Syngenta-adviseur Michiel van Mol. In deze maanden ontbrak het aan een uitgesproken B-ras, met het ras Solidus is er dat nu wel. Het gewas groeit relatief makkelijk, en geeft stevige stammen met 85 tot 90 B-spruiten per stam. Vanwege deze eigenschappen is het ras zeker ook geschikt voor zwaardere gronden. De bemesting mag niet te royaal. Planten vanaf 1 april.

Tekst gaat door onder de foto

Het B-spruitenras Solidus. - Foto: Michiel van Mol, Syngenta

Het B-spruitenras Solidus. – Foto: Michiel van Mol, Syngenta

Nimbus

Het ras Nimbus kan 95 tot 100 spruiten per stam geven, met een fijnere sortering voor M-telers. Nimbus ontpopt zich als een makkelijke, gezonde groeier met een erg snelle bladval. Evenals Solidus is het voor de oogst in november.

Trimtop

Van Mol wijst verder op de hoge productie van het sinds vorig jaar commerciële ras Trimtop. Het ras haalt dit resultaat met voor schoning geschikte spruiten vanaf eind november/december. Het advies is te planten vanaf 25 april.

Demovelden

De nieuwkomers staan onder andere op een proefveld van Syngenta bij Jan en Ronald Herbert in Zeewolde. Het plan was om afgelopen zaterdag tijdens een open dag hier een rondgang op het proefveld te organiseren, en dit te combineren met een kijkje bij de technische nieuwigheden voor spruitkool bij Herbert. Vanwege coronabeperkingen is dat afgelast. Het proefperceel in Flevoland is een van de drie demopercelen voor spruitkool die Syngenta jaarlijks aanlegt. De ander twee liggen in Zeeland (Dreischor) en in Bleiswijk.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin