Doorgaan naar artikel

Duitse telersvereniging: minder personeel, minder areaal

Het Duitse Netzwerk der Spargel- und Beerenverbände verwacht voor 2022 een probleem met de beschikbaarheid van personeel en een afname van het areaal. Dat blijkt uit een enquête onder de bij de telersvereniging aangesloten asperge- en zachtfruittelers.

1.300 asperge- en zachtfruittelers zijn lid van Netzwerk der Spargel- und Beerenverbände. Daarvan reageerden 325 telers op een enquête die begin december werd gehouden.

Minder areaal

De stijging van het minimumloon naar € 12 per uur is voor de telers aanleiding om zich nog meer te concentreren op de thuisverkoop en het areaal te reduceren. Het aandeel dat nodig is voor de verkoop aan de handel zou onder de geënquêteerden met gemiddeld 33% omlaag gaan. In de enquête zegt 37% van de aspergetelers een reductie van het totale asperge-areaal te verwachten. Wat betreft aardbeien geldt dat voor 33% van de telers.

Uitstel investeringen

Een ander gevolg van de stijging van het minimumloon is dat telers aangeven geplande, noodzakelijke investeringen uit te stellen. Dat geldt voor 41% van de aspergetelers, 37% van de aardbeitelers en 23% van de telers van ander zachtfruit.

Beschikbaarheid personeel

Van de geënquêteerden geeft 29% aan dat ze verwachten dat er vanwege de stijging van het minimumloon meer arbeidskrachten naar Duitsland zullen komen. Slechts 2% denkt dat dit ook meer Duitse arbeidskrachten zal aantrekken.

Daartegenover staat dat 76% van de geënquêteerden aangeeft dat ze door de stijging alleen nog werk kunnen bieden aan personeel dat goed presteert. Daardoor verwachten zij juist een afname van de beschikbaarheid aan geschikt personeel. Gemiddeld zou 40% van het huidige personeel dan niet langer aan de eisen voldoen.

Ook verwacht 63% dat arbeidskrachten er sneller mee ophouden, omdat zij al eerder het bedrag bij elkaar hebben dat ze in een seizoen willen verdienen.

Kosten compenseren

De stijging van het minimumloon betekent volgens de telersvereniging bij aardbei een kostenstijging van € 1,12 tot € 1,34 per kilo en bij asperge € 1,34 tot € 1,70 per kilo. Slechts 3% van de geënquêteerden geeft aan dat zij deze kostenstijging kunnen compenseren door hogere prijzen in het handelskanaal.

3G-regel

Ook de 3G-regel geeft extra uitdagingen. Van de geënquêteerden gaat 79% er vanuit dat ongevaccineerde personen door de 3G-regel niet als seizoenwerker naar Duitsland zullen komen. 77% geeft aan dat zij de kosten voor de dan verplichte testen voor hun rekening gaan nemen. 75% denkt dat zij test- en vaccinatieweigeraars alsnog zullen moeten ontslaan. 24% denkt dat mensen zich alsnog laten vaccineren om in Duitsland aan het werk te kunnen blijven. Met 47% is minder dan de helft voorstander van een verplichte vaccinatie.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin