Doorgaan naar artikel

Multi-inzetbare agrorobot is klaar voor veldproeven

Binnen het CIMAT-project gaan Inagro en Compas Agro veldproeven doen met een breed inzetbare agrorobot. Dankzij de 3 driepuntshefinrichtingen kan de robot tegelijk met meerdere werktuigen werken, zoals een wiedeg, een schoffelmachine, een strooier én een bodemsensor.

Met de ontwikkeling van de breed inzetbare agrorobot richt het project zich op de kleinere en middelgrote tuinbouwbedrijven. Het prototype rijdt op een afstandsbediening en heeft een unieke 4-wielsturing en aanpasbare werkbreedte. Dankzij de 3 driepuntshefinrichtingen kan de gebruiker meerdere werktuigen tegelijk aan het werk zetten, zoals een wiedeg, een schoffelmachine, een strooier én een bodemsensor.

Praktijktest in Nederland

“Talrijke brainstormsessies met landbouwers en bedrijven in Vlaanderen en Nederland leerden ons dat flexibiliteit essentieel is, zowel bij de aansturing en beweging als in de functionaliteiten”, vertelt Joran Barbry van Inagro. Na veel denk- en tekenwerk volgde het constructieproces. Sinds vorige zomer vinden talrijke veldtests plaats om het robotplatform verder te optimaliseren. Volgend seizoen gaat Compas Agro in Nederland met verschillende telers samenwerken om de robot op praktijkpercelen verder te testen en te optimaliseren.

Unieke vierwielaansturing

De CIMAT-robot is ongeveer 4 meter lang en heeft een spoorbreedte die ingesteld kan worden tussen 1,2 en 1,8 m. Als de gebruiker de tussenkoker aanpast, dan kan hij ook andere spoorbreedtes instellen. De robot heeft een onafhankelijke 4-wielaansturing. Er zijn 4 elektrische 5 kW-motoren voor de aandrijving en 4 motoren voor de sturing. Daardoor kan elk wiel in elke mogelijke richting rijden. Dat creëert heel wat mogelijkheden, zoals korte draaicirkels, ter plaatse draaien en loodrecht rijden op de oriëntatie. Daamee is de flexibele sturing een troef van deze robot. Via joysticks kan de gebruiker de robot op afstand bedienen. Met in totaal 20 kW elektrisch vermogen beschikt de robot over een hoog tractiekoppel, waarmee hij zichzelf én de werktuigen kan voorttrekken op een oneffen ondergrond.

Hydraulische driepuntshefinrichting en twee nieuwe werktuigen

Voor de koppeling met werktuigen zijn er 3 hydraulische driepunthefinrichtingen. Aan de achter- en voorkant is een cat. 1 hefinrichting voorzien en in het midden een cat. 2 driepuntshef. Zo wordt het gewicht zoveel mogelijk verdeeld, wat de stabiliteit en autonome sturing van de robot ten goede komt. Er is ook een dubbelwerkende hydraulische aansluiting beschikbaar om het hydraulische vermogen over te brengen naar de werktuigen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin