Doorgaan naar artikel

Introductie Amerikaanse oogstrobot broccoli eind 2022

De Europese introductie van de oogstrobot voor broccoli van Automated Harvest Solutions laat langer op zich wachten dan voorzien. De hoop is dat het apparaat eind 2022 klaar is, aldus broccoliteler Murk Goodijk.

De firma Goodijk in Sexbierum is op afstand betrokken bij de realisatie van een oogstsrobot voor broccoli. De Amerikaanse fabrikant Automated Harvesting Solutions is sinds 2016 bezig met de verdere ontwikkeling ervan. Dat heeft inmiddels geresulteerd dat er in de VS 5 oogstmachines in de praktijk draaien. Daarnaast staan er 4 op stapel. Door haperingen in de onderdelenlevering heeft de constructie vertraging opgelopen. Dat heeft ook gevolgen voor de Europese versie(s) van de oogstrobot, aldus Goodijk. Bijzonderheden daargelaten is de verwachting dat de eerste Europese versie van de oogstrobot eind 2022 operationeel is.

In 2 seconden

De Europese uitvoering wordt in vergelijking met de uitvoeringen in de VS wat kleiner, met een elektrisch systeem op 220 Volt in plaats van 110 Volt, en krijgt software die is aangepast voor Europa. Dat hangt met name samen met het gebruik van andere rassen en vanwege andere plantafstanden als in de VS. De broccolirobot van Automated Harvesting Solutions heeft volgens Goodijk 2 seconden nodig om een scherm te oogsten en weg te leggen. “In handwerk kosten die handelingen 6 seconden.”

Geheim

Het werken met de robot in de praktijk heeft er nog niet toe geleid dat iemand bewegend beeld van de oogster heeft gemaakt en die op YouTube heeft gezet. Goodijk: “Klopt. Dat gaat ook niet gebeuren, want de afspraak met alle betrokkenen is dat er vooralsnog niets naar buiten komt.”

Op YouTube staan wel enkele filmpjes van een drierijige oogstrobot van het Britse RoboVeg, met specificaties en in werking.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin