Vollegrond

Nieuws

Broccoliras Kuba heeft 62 groeidagen

In een rassenvergelijking voor vroege broccoli was het Clauseras Kuba het snelst. Nieuwelingen Phar Lap en Spello waren even vroeg als Ironman en Eos. Het nieuwe Leonidas en het knolvoetresistente McLaren lijken beloftevol.

De door onderzoekcentrum Inagro in Rumbeke-Beitem uitgevoerde proef werd op 4 februari gezaaid in 5 centimeter perspotten. De planten werden op 2 april geplant op 70 x 45 centimeter. Er ging vliesdoek overheen, tot 18 mei.

De schermen, met een gemiddeld gewicht van 648 gram, werden geoogst van 31 mei tot 18 juni. De kwaliteit was prima, meer dan 99 van de schermen vielen in de Flandria-klasse. Alleen de vroegste rassen Kuba en Phar Lap oogden minder goed en minder uniform.

Rassen van snel naar minder snel

Kuba (Clause) kon al na 62 groeidagen voor het eerst gesneden worden met een gemiddeld schermgewicht van 711 gram. Het had wat doorwas. De schermen waren vast, met een fijne korrel, met een dikke, vaak holle stam.

Phar Lap (HMC 35192, Clause) had 67 groeidagen en eveneens wat doorwas. Het stuksgewicht is 725 gram.

Spello (Wing Seeds) heeft 68 groeidagen. De bladeren waren donker en groot. De planten hadden geen zijscheuten. De schermen waren iets minder vast en donker en hadden een ruwere korrel en een dikke stam. Geen doorwas, stuksgewicht 623 gram.

Eos (Sakata): 69 groeidagen. Vaste, donkere schermen, lage inplant fijne korrel, met heel dikke en vaak holle stam. gemiddeld stukgewicht 689 gram.

Ironman (Seminis): 69 groeidagen met stukgewicht 619 gram.

Leonidas (BR03162, Sakata): 70 groeidagen. Met veel zijscheuten. Schermen vast, bolvormig, donker en hoog ingeplant, met een fijne korrel en een dunne stam. Geen doorwas, 642 gram.

Babilon (CLX 3572, Clause): 72 groeidagen. Veel zijscheuten. De schermen waren vast, bolvormig en donker en hadden een fijne korrel en een dikke stam. Wat doorwas, 617 gram. McLaren (SGD15-0091CRR, Syngenta): knolvoetresistent, met 72 groeidagen. Geen zijscheuten, schermen waren vast en donker en hadden een ruwere korrel en een heel dikke en vaak holle stam. Wat doorwas. Stukgewicht 535 gram.

Larsson (Rijk Zwaan): 75 groeidagen. De bladeren waren groot en talrijk. De schermen waren heel vast en donker en hadden een fijne korrel en een heel dikke en vaak holle stam Wat doorwas, 675 gram.

Het volledige verslag van het onderzoek van Inagro is hier terug te lezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.