Vollegrond

Nieuws

Syngenta introduceert nieuw teeltconcept wittekool

De introductie van het volautomatisch oogsten van sluitkool heeft Syngenta ertoe gebracht een nieuw concept te ontwikkelen voor de jaarrond-levering van wittekool.

Het concept start half maart met plantingen onder vliesdoek met het ras Kilacees, met oogst vanaf 1 juli. Na de oogst van Kilacees gaat het oogstschema verder met rassen als Elastor met oogst vanaf augustus tot in november en Zenon vanaf september tot in november. Dat betreft meerdere plantingen. Geleidelijk neemt Storidor het stokje over tot oogst eind december. Deze rassen zijn machinaal te oogsten en worden af-land geleverd.

Bewaarkool

Tussen half oktober en begin november worden de bewaarkolen geoogst. Voor de korte bewaring tot 1 maart kan dat machinaal, voor de langere bewaring tot 1 juli moet met de hand gesneden worden. Voor de langere bewaring is onder andere het ras Kilazol geschikt, voor de zeer lange bewaring Storidor.

Minder kosten

Het voordeel van deze aanpak is minder kosten voor bewaring en minder arbeidskosten voor de oogst. Verder is sprake van een vlakkere arbeidsfilm omdat niet alle bewaarkool in een korte tijd geoogst hoeft te worden. Alleen de kool voor de lange bewaring is in verband met de kwaliteit niet machinaal te oogsten.

Of registreer je om te kunnen reageren.