Vollegrond

Nieuws

Rassenfirma’s tonen herfstassortiment preirassen

Op de Landelijke Preidag op 21 oktober toonden zaadfirma’s Bejo Zaden, Enza Zaden, Hazera en Nunhems hun herfstassortiment uit hun portfolio aan preirassen.

De rassen die werden getoond op de Landelijke Preidag bij PPO Vredepeel werden in week 22 en 24 geplant. Het betrof hoofdzakelijk rassen voor de vroege en late herfstteelt, soms met een uitloop tot in de (vroege) winter.

Bejo Zaden

 • Voor de (vroege) zomerteelt heeft Bejo Zaden de rassen Rally en Bowler en het nieuwe ras Kicker.
 • De demo startte met de presentatie van Walker, een hybride Hongaarse reus met een zeer lange schacht. Dit ras wordt onder meer in het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk geteeld.
 • Nieuw in het assortiment is Climber voor de late herfst en vroege winter. Een ras met een lange schacht, ook geschikt voor ter plaatse zaaien. Zeer gezond blad, sterk tegen trips, bladvlekken en roest. Daarom interessant voor de biologische teelt.
 • Batter is een ras met een lange schacht, makkelijk te schonen. Het is zeer geschikt voor stuksprei omdat het ras niet snel uit de maat groeit. Het ras is sterk op trips en rode schachtstrepen.
 • Curling is voor de herfst en vroege winter, voor korte en lange prei. Door zijn flexibele blad is het ras weinig gevoelig voor bladbreuk.
 • Darter is voor laat herfst en winter voor lange en korte prei, hoewel het ras – zoals meer rassen – dit jaar wat langer is door het donkere weer. Opgericht blad, makkelijk te schonen, sterk op trips en roest. Voor 2022 is de zaadbeschikbaarheid nog niet onbeperkt.
 • Defender is voor late herfst en vroeg winter. Sterk tegen roest, daarom ook geschikt voor de biologische teelt. Opgericht blad, makkelijk te schonen, kan soms iets last hebben van opengespleten blad (delaminatie). Een kalibespuiting zou hiertegen kunnen helpen.

Enza Zaden

 • Voor primeurprei heeft Enza Zaden Chinook.
 • Op de demo ging de aandacht uit naar Cherokee voor vroeg herfst. Planten van week 20 tot en met 26, oogst tot vroeg winter. Opgericht blad, mooi van kleur, sterk op trips. Voor dwars in de kist en voor lang in de kist. Bij iets te vroege start met oogsten wat lastiger te schonen vanwege wortelgestel, maar bij optimale start is dat niet het geval.
 • Oslo is voor oogst vanaf half oktober tot en met april. Sterk tegen trips en schimmels, daarom ook geschikt voor biologische teelt. Bij oogsten vóór half oktober kan bladbreuk ontstaan. Bij een teelt voor de hergroei (oogst april) niet planten voor begin augustus.

Hazera

 • Het ras Vigora (33-2580) van Hazera heeft de vroegheid van Krypton en hetzelfde productieniveau. Het ras is donkerder van kleur en uniformer, geeft Hazera aan. Start planten eind april, geschiktheid voor zeer vroege (Marokkaanse) planten is nog een vraag, omdat hiermee ten aanzien van vroegheid en schotgevoeligheid nog te weinig ervaring is opgedaan. Het ras maakt makkelijk lengte, daardoor ook geschikt voor ter plaatse zaaien. Isadora is een herfstras voor oogst tot in december. In Frankrijk voldoet het ras goed, omdat Isadora goed past in het planmatig telen. Zeer uniform, daarom makkelijk te sorteren. Goede productie.
 • Het nummer 33-3205 zit nog in de ontwikkelingsfase. Oogst eind september tot in november, mogelijk later. In de lijn van Hazera is het ras zeer uniform. Opgericht blad, sterk tegen trips en roest. Ook bij korte prei mooie presentatie in de kist.

Nunhems

 • Krypton is voor Nunhems een vaste waarde in verband met zijn productie en schoningsgemak. Krypton is het meest geteelde ras in de zomerteelt voor de verse markt, ook geschikt voor in de herfstteelt. Kan bij afzet voor de industrie geteeld worden tot in november/december.
 • Chiefton is voor laat zomer, vanaf augustus tot half oktober. Lange schacht, makkelijk te schonen. Productie zit tussen Krypton en Nunton in.
 • Nunton is een herfstras voor oogst tot in december/januari. Geschikt voor stuksprei, kort en lang. Sterk op trips en roest, daarom ook geschikt voor de biologische teelt.
 • Sureton is voor oogst tot half februari. Groeit wat trager, daarom eerder planten dan Pluston, dan wel goede productie. Donkere bladkleur, sterk tegen trips, roest en delaminatie. Hoge schoningscapaciteit.
 • Flexiton is voor herfst en winter. Wat trage groeier met goede veldhoudbaarheid. Hoge schoningscapaciteit in stuks per uur.
 • Pluston noemt Nunhems ‘Koning Winter’. Oogst vanaf november/december. Zeer productief, snel herstelvermogen. Snelle groeier, daarom is ook bij een late planting de productie gegarandeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.