Vollegrond

Nieuws

Rassenfirma’s tonen assortiment op peendagen

Zowel op de Nationale Peen Manifestatie als op de Landelijke dag B-peen toonden de diverse zaadfirma’s hun assortiment. Daar zaten ook een aantal beloftevolle nieuwkomers tussen.

Takii Seed en Carosem zijn nog betrekkelijk nieuw als het gaat om B-peenrassen in Nederland. Beide firma’s waren in Rutten present op de Landelijke dag B-peen georganiseerd door Delphy en vollegrondsgroente.net.

Takii Seed

Takii Seed introduceert voor de Noordwest-Europese markt de Kuroda-Nantestypen Gladius (TCH-789) en Rapier (TCH-790). Gladius en Rapier hebben 120 groeidagen nodig, zijn in- en uitwendig mooi van kleur, hebben een gladde huid, zijn niet breukgevoelig en goed van smaak. De rassen zijn sterk op Alternaria en Cavity spot. Rapier is iets meer cilindrisch, Gladius iets meer taps.

Carosem

Carosem heeft 3 type Nantes-rassen die dichtbij het ras Nerac zitten, het standaardras voor B-peen. Carocal is een ras voor B-peen en B/C-peen met 120 à 130 groeidagen. Daarmee is het iets vroeger dan Nerac. Het ras is ook iets korter, cilindrisch tot licht conisch met sterk, vrij fors loof. Een ras voor de verse markt. Cariana is voor versmarkt en bewaring en heeft 130 à 140 groeidagen. Het is een vrij lange, cilindrisch en afgestompte peen. Het loof is gezond en sterk op echte meeldauw. De productie is vrij hoog, kan ook voor B/C-peen. Calindor is een iets grover nog experimenteel B/C peenras.

Op de Nationale Peen Manifestatie in Lelystad presenteerden Hazera, BASF/Nunhems, Bejo Zaden, Rijk Zwaan en Bayer/Seminis een aantal gevestigde en nieuwe rassen.

Hazera

Voor de industrie heeft Hazera het ras Muleta met een hoog drogestofgehalte en inwendig dieporanje van kleur. Xela is een Berlikummer C/D peen voor vers en industrie, sterk op Alternaria en Phytophthora. Patzi is een Berlikummer voor D-peen bij 800.000 zaden per hectare. Bij 1 miljoen zaden gaat het ras richting C-peen. Patzi is een goed bewaarbaar en zeer productief ras. Voor de bewaring is er verder de B-peen Polydor van Clause. Dat ras zit voor B-peen op 1,8 miljoen zaden per hectare.

Nunhems

Het commerciële assortiment van Nunhems bestaat uit Florance, Allyance, Romance, Dailyance, Cadance en Elegance. Florance is een nieuwe introductie B-peen voor bewaring in de koelcel. Het ras is sterk op het loof; kiemt en groeit gemakkelijk. Allyance is voor de versmarkt en met sterk loof. Romance is sterk op loof en gaat efficiënt om met stikstof, een ras voor de (biologische) bewaarteelt. Dailyance heeft sterk loof en is mooi glad, Cadance is juist robuust. Elegance is een B/C peen, geschikt voor bewaring in de koelcel en in de grond (onderdekkersteelt).

Bejo Zaden

Bejo Zaden toonde twee experimentele rassen (Exp. 43 en Exp. 44) met bewezen resistentie tegen echte meeldauw. Van beide rassen is de komende 2 jaar nog geen zaad commercieel beschikbaar, maar Bejo wil hiermee laten zien wat er in de toekomst te verwachten valt. Het Neractype Nordhorn is een van de nieuwere rassen. Nordhorn heeft alle goede eigenschappen van Nerac zoals de bewaarbaarheid, breukongevoeligheid en gezondheid en hoge trekkracht van het loof. Het belangrijkste toegevoegde pluspunt is een hogere uniformiteit van het eindproduct. Nanchong is met 120 à 130 groeidagen een vroeg ras en zo’n 15 dagen sneller dan Nerac. Nagoya is dat ook, dat ras is sterk op het loof, breuk en scheuren. Daarnaast is het ras weinig schotgevoelig. Het vroegste ras van Bejo is Nagasaki met 110 à 115 groeidagen, geschikt voor onder vliesdoek. De overige Bejorassen waren Bergen, Baldio, Blanes, Bastia en Norway.

Rijk Zwaan

Het veredelingsprogramma peen van Rijk Zwaan loopt zo’n 10 jaar en begint met de rassen Hestan RZ en Jerada RZ zijn vruchten af te werpen. Met Hestan RZ is 3 jaar praktijkervaring opgedaan en het ras gaat nu beoordeeld worden bij proefspoelingen. Het ras is goed uniform op lengte en dikte en geeft daardoor weinig kromme of kleine peen. Het loof is donker en gezond. Met 1,4 tot 1,6 miljoen zaden per hectare is het een B/C peen van het Nantes-type. De groei is iets trager dan die van Nerac.

Het Nantes-type Jerada heeft 90 à 100 groeidagen, geschikt voor zaaien vanaf half februari tot begin juli met 1,2 miljoen zaden per hectare. Bij zaaien feb/maart volgt rooien in juli met een uitloop naar augustus. Het ras maakt goed lengte en is goed uniform. Bij hogere zaaidichtheden van 1,7 miljoen per hectare ook geschikt voor bospeen.

Seminis

Seminis presenteert de rassen Caribou, Carlano en Carrot als B-peen voor de bewaring. Caribou is voor Seminis het hoofdras voor B-peen met een goede verhouding tussen bruto en netto productie na spoelen. Het ras heeft 120 groeidagen en is ook geschikt voor de verse markt. Zaaien in mei, rooien eind oktober/half november met een uitloop omdat de veldkwaliteit lang goed is. Carlano is door zijn gezonde, zeer sterke en voor echte meeldauw weinig gevoelige loof zeer geschikt voor de biologische teelt. Het ras heeft 130 groeidagen nodig. Carrot is een nieuw ras waarvan Seminis de commerciële introductie nog in overweging heeft. Het ras is iets korter en iets minder glad dan Caribou.

Of registreer je om te kunnen reageren.