Vollegrond

Nieuws

Rassen ijsbergsla in drie seizoenen getest

Ieder ras ijsbergsla kent zijn seizoen. Dat blijkt maar weer uit een Belgische rassenproef waarin de meeste rassen in alle seizoenen werden getest.

Onderzoeker Luc de Rooster van Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver (B.) testte vijftien rassen ijsbergsla, waarvan negen in het voorjaar, zomer en najaar. De rassen Ice Pary, Ice Jazz en Times ontbraken in de zomerteelt, terwijl de rassen Firstkin, Ice Music en Eci Pop juist alleen in de zomer werden beproefd.

De vroege teelt werd volgens het verslag in Proeftuinnieuws 1 van januari 2021 geoogst op 18 mei, de zomerteelt op 17 juni en de herfstteelt op 24 september. In de zomer speelde binnenrand een belangrijke rol bij de beoordeling, in de herfst bolrot.

Beproefde rassen op een rij

 • Beronas (Rijk Zwaan): grote bol, weinig rond, veel schouders. Vrij sterk tegen bolrot en inwendig rand. Bolgewicht en percentage oogstbaar: 56,2 gram; 88% / 58,4 gram; 93% / 41,0 gram; 57%.
 • Diamantinas (Rijk Zwaan): klein snijvlak. Lager oogstpercentage door bolrot en iets inwendig rand. Bolgewicht en percentage oogstbaar: 64,3 gram; 76% / 60,7 gram; 73% / 44,2 gram; 52%.
 • Eduardo (Enza Zaden): grote, zeer mooie bol. Vrij groot snijvlak. Zeer sterk tegen bolrot en inwendig rand. Minder geschikt voor de late teelt. Bolgewicht en percentage oogstbaar: 65 gram; 85% / 64,7 gram; 98% / 42,5 gram; 39%.
 • Ice Circle (Syngenta): grote, mooie bol met groot snijvlak. In de zomer wat lager oogstpercentage. Veel schotaanleg. Bolgewicht en percentage oogstbaar: 62,7 gram; 95% / 68,1 gram; 72% / 49,7 gram; 39%.
 • Lectrice (Bejo Zaden): mooie, kleine bol. Zeer gevoelig voor smet en bolrot, sterk tegen inwendig rand. Veel schotaanleg, lage oogstpercentages. Bolgewicht en percentage oogstbaar: 69,8 gram; 81% / 61,8 gram; 72% / 38,7 gram; 14%.
 • Merlinas (Rijk Zwaan): minder mooie bol. Sterk tegen bolrot en inwendig rand. Hoogste percentage oogstbaar in late teelt met 73%, bolgewicht 47,2 gram. Voorjaar 57,1 gram; 88% / zomer 67,3 gram; 95%.
 • Sprinkin (Nunhems): mooie, grote bol; klein snijvlak. Sterk tegen inwendig rand en bolrot. Niet geschikt voor de late teelt. Bolgewicht en percentage oogstbare bollen: 64,1 gram; 86% (voorjaar), 62,1 gram; 94% (zomer), 38,5 gram; 44% (herfst).
 • Todonas (Rijk Zwaan): minder mooie, vrij kleine bol met klein snijvlak. Sterk tegen bolrot en zeer sterk tegen inwendig rand. Niet geschikt voor de late teelt. Bolgewicht en percentage oogstbaar: 67,5 gram; 87% / 66,1 gram; 93% / 41,7 gram; 34%.
 • Zanderinas (Rijk Zwaan): redelijk mooie vorm. Vrij sterk tegen bolrot en inwendig rand. Minder geschikt voor de late teelt. Bolgewicht en percentage oogstbaar: 60,2 gram; 91% / 63,2 gram; 95% / 44,2 gram 37%.
 • Ice Jazz (Syngenta): mooie, grote bol met groot snijvlak. Sterk tegen bolrot. Voldeed goed in de late teelt. Bolgewicht en percentage oogstbaar: 53,9 gram; 81% (voorjaar), 52,8 gram; 69% (najaar).
 • Ice Party (Syngenta): Zeer grote, vrij mooie bol. Redelijk sterk tegen bolrot, veel schotaanleg. Bolgewicht en percentage oogstbaar: 60,4 gram; 85% (voorjaar), 49,7 gram; 46% (najaar).
 • Times (Bejo Zaden): Vrij grote, minder mooie, geschouderde bol. Redelijk wat schotaanleg. Niet geschikt voor de late teelt. Bolgewicht en percentage oogstbaar: 62,2 gram; 96% (voorjaar), 56,3 gram; 4% (najaar).
 • Firstkin (Nunhems): mooie, grote bol. Weinig schotaanleg. Alleen in de zomer getest: bolgewicht 61,4 gram; 95% oogstbaar.
 • Ice Music (Syngenta): Mooie bol, maar in de zomerteelt te veel inwendig rand. Bolgewicht 71,3 gram, 90% oogstbaar.
 • Ice Pop (Syngenta): Minder mooie bol. Vrij sterk tegen inwendig rand. Bolgewicht 73,4 gram, 87% oogstbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.