Vollegrond

Nieuws

Hoofdrol voor trips in rassenvergelijking vroege herfstprei

Het ras Krypton is (nog steeds) het productiefst. Dat blijkt uit een vergelijking op drie proefcentra in Vlaanderen van preirassen voor de vroege herfstteelt. De gevoeligheid voor trips maakt echter dat de kwaliteit én het financieel resultaat onderuitgaan.

Met preirassen met hoog productiepotentieel, die echter ook gevoelig zijn voor ziekten en plagen, redt een teler het niet meer. Dat is de glasheldere conclusie van onderzoekers van PCG Kruishoutem, het proefstation voor de groenteteelt in Sint Katelijne Waver en Inagro in Rumbeke Beitem. De onderzoekers melden hun bevindingen in Proeftuinnieuws van januari 2021.

Elf preirassen vergeleken

De onderzoekers hebben elf preirassen voor de vroege herfstteelt vergeleken. Naast Krypton (Nunhems) moesten afgelopen najaar ook de rassen TZ 4218 (Tozer), Skater (Bejo) en Isadora (Hazera) door een hoge tripsdruk te veel aan kwaliteit inleveren.

Daartegenover stonden rassen die wel stand wisten te houden, zoals de meer bekende Poulton, Nunton (Nunhems), Cherokee (Enza) en Curling (Bejo). De nieuwkomers Oslo (Enza, in 2019 voor het eerst beproefd) en Darter (Bejo) staan in 2020 voor het eerst in de rassenvergelijking. “Darter en Oslo laten een sterke indruk achter”, aldus de onderzoekers.

Rassen op een rijtje

Dit zijn de beproefde rassen in volgorde van productiviteit in 2020:

 • Krypton (Nunhems): tripsgevoelig, veel sleet en bleek tijdens de oogst, zeer vlot te schonen.
 • Batter (Bejo): vlotte groeier, vlot schoonbaar. Lange schacht. Gevoelig voor telescoopvorming (buitenste blad niet altijd even goed gesloten rond de schacht), vrij goed houdbaar.
 • TZ 4218 (Tozer): bleek, slijtage, tripsgevoelig.
 • Oslo (Enza): zeer sterk tegen trips, tegen bruine strepen op de schacht en tegen roest, goede bladkleur. Wat moeilijker te schonen in 2020. Houdbaarheid goed.
 • Poulton (Nunhems): uniform, donker, weinig slijtage, beetje tripsschade, goed houdbaar in de keten.
 • Skater (Bejo): kwaliteit onder druk in jaren met hoge tripsdruk, sterk tegen roest, wat bruine schachtstrepen. Mooi donker, vast, kwaliteit blijft overeind in de bewaring.
 • Darter (Bejo): uitstekende kwaliteit, donker, weinig sleet, zeer goed houdbaar Sterk op trips en roest.
 • Isadora (Hazera): gevoelig voor trips, roest en kans op bruine strepen. Opgericht, donker, makkelijk schoonbaar, verliest wat kwaliteit tijdens de bewaring.
 • Nunton (Nunhems) sterk tegen roest en schachtstrepen, beetje schade bij hoge tripsdruk. Uniform, zeer donker, opgericht, conische schacht, vrij vlot te schonen, kwaliteit kan in bewaring snel achteruit gaan.
 • Likestar (Seminis): goede tripstolerantie, wel wat gevoelig voor bruine strepen en roest. Goed productiepotentieel, kan op het laatste van de teelt wat slijtage vertonen. In 2020 behoorlijk aandeel in Flandria-kwaliteit, goede kwaliteit, maar gaat in de bewaring te snel achteruit.
 • Cherokee (Enza): lage productie in 2020. Normaal sterk tegen trips, roest en bruine schachtstrepen, in deze proef wat tripsschade. Zeer vaste prei, goed schoonbaar, houdbaarheid goed.
 • Curling (Bejo): productie in 2020 onder verwachting. Wat gevoelig voor trips.

Of registreer je om te kunnen reageren.