Doorgaan naar artikel

Udea zet vaart achter biologische bimi

Udea heeft plannen om de teelt en afzet van bimi’s breder uit te rollen. Een teeltproef bij twee biologische bedrijven stemt optimistisch.

De proef draait op twee boerderijen: bij Bruinsma Bio in Sexbierum en bij teeltbedrijf Klispoel in Ubbergen. Het eerste bedrijf in Friesland is nu vooral actief in de biologische teelt van koolsoorten zoals broccoli en spruiten. Het tweede bedrijf, vlakbij Nijmegen, specialiseert zich in waterkers en jonge sla. Dat geeft al aan dat bimi een delicate koolsoort is, in de schappen van grotere supermarkten doorgaans te vinden in de koelvitrine waar ook aspergetips, haricots verts en sugarsnaps te koop liggen.

Bimi geïntroduceerd in 2006

Bimi is een kruising van broccoli en Chinese kool. In 2006 werd de nieuwe groente vanuit Japan in Nederland geïntroduceerd door zaadveredelaar Sakata Seeds. Na aanvankelijk brede belangstelling bij retailers bleef de bimi toch een exclusief product, dat niet altijd en overal beschikbaar is.

Merklicentie naar marketingbureau

De proef om nu biologische bimi’s te telen en te vermarkten is een samenwerking tussen afzetorganisatie Udea en marketingbedrijf Coregeo. Die laatste partij nam in 2016 de merklicentie en marketing over van Sakata Seeds en bouwt nu door aan de vermarkting van de groente in Europa. Het doet in Engeland ook de marketing van appelras Pink Lady.

“De kennis en ervaring die we bij tenderstem broccoli (de Britse naam voor bimi) hebben opgedaan, nemen we mee naar Nederland”, zegt marketingmanager Theresa Richards van Coregeo over de proef. “Een belangrijk inzicht is de behoefte aan lokale productie in heel Europa, waarbij je aan specifieke eisen en behoeften van elke markt moet voldoen. De koppeling van duidelijke en consistente merkverpakkingen met marketingondersteuning is bepalend voor het succes.”

‘Uitbreiding het verwachte plan’

Groente- en fruitinkoper Robert Pasma van Udea ziet veel potentie in de bimi, vanwege de gebruiksmogelijkheden en de gezondheidswaarden. “Met de huidige verkoopcijfers en een goed resultaat van de eerste proef, is uitbreiding het verwachte plan voor volgend seizoen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

‘Arbeidsintensief gewas’

Teler Jan Bruinsma in Sexbierum is tot op heden goed te spreken over het verloop van de teelt. “Het is een arbeidsintensief gewas”, zegt hij. “We zijn nog aan het kijken hoe we de oogst het beste kunnen organiseren, met of zonder oogstband. En we moeten als telers en afzetorganisatie zeker nog om tafel over hoe we dit het beste kunnen voortzetten. Daar is het een pilot voor. Maar we zijn erin gestapt met het idee er iets vasts van te maken.”

De teelt loopt nog een week of drie door. Verdeeld over vijf plantingen zullen dan 11.000 bimiplantjes tot wasdom zijn gekomen bij Bruinsma. Udea heeft aan het einde van de teeltproef op de twee bedrijven in totaal zo’n 5.500 kilo biologische bimi afgezet.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin