Doorgaan naar artikel

Lemken staakt productie Rumptstad-ecoploeg

Ploegenfabrikant Lemken ziet commercieel weinig in het concept ecoploeg en staakt daarom de productie van de Rumptstad-ecoploeg. Dat meldde de Duitse fabrikant vorige week op een persconferentie in het Duitse Alpen.

Lemken nam in 2018 de Nederlandse fabrikant Rumptstad/Steketee uit Stad aan ’t Haringvliet over. De productie van de Rumptstad-wentelploeg werd al snel gestaakt, het Rumptstad 480-rister werd aan het risterprogramma van Lemken toegevoegd. De ecoploeg bleef toen vooralsnog in het programma.

Minder diep ploegen

De laatste tijd is het fenomeen ecoploegen in Nederland weer wat meer in de belangstelling gekomen, mede door nieuwkomers Ovlac en Kramer eco. Bij ecoploegen wordt minder diep geploegd dan gangbaar, circa 12 tot 18 centimeter diep in plaats van 25 tot 30 centimeter. De risters zijn wat kleiner dan bij een conventionele ploeg. Door ondiep te ploegen houd je de organische stof en meststoffen bovenin de bouwvoor.

Lemken: ecoploeg tijdelijke hype

Lemken is van mening dat het fenomeen ecoploegen net als rond 2000 wederom een tijdelijke hype is. Het ziet weinig commerciële mogelijkheden voor de ecoploeg. Rond 2000 verkocht Rumptstad in één jaar twintig ecoploegen, het jaar erop waren er alweer negentien daarvan ingeruild voor een conventioneel exemplaar, aldus Lemken. “Wil een gebruiker 16 centimeter diep ploegen in plaats van 20 tot 25 centimeter, dan kan dat ook uitstekend met een standaard-ploeg,” aldus de fabrikant.

Een demo op een perceel van het Lemken Agrofarm democentre toonde dat ook aan. De demo ondersteunt ook direct Lemkens argument waarom Lemken weinig ziet in ecoploegen. Ecoploegen kan alleen op land dat geheel vlak is. Diepe sporen blijven met ondiep ploegen zichtbaar. Een standaardploeg is ook meer geschikt om grotere hoeveelheden organische massa onder te werken. “Met een gewone ploeg kun je ondiep ploegen indien mogelijk, en dieper als het nodig is”, aldus Lemken.

Lees ook: Lemken stopt met volvelds spuitmachines

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Martijn Knuivers

redacteur akkerbouw en mechanisatie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin