Vollegrond

Nieuws

Einde van imidacloprid in zicht

De toelating van insectenbestrijder imidacloprid lijkt binnenkort te eindigen. De Europese Commissie wil de tijdelijke verlenging intrekken die aan imidacloprid is gegeven. Nederland stemt daarmee in.

Het voorstel van de Europese Commissie ligt volgende week voor bij het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff). Dat meldt landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. De toelating van imidacloprid, een neonicotinoïde, staat al lang ter discussie. Staatssecretaris Martijn van Dam kondigde vlak na zijn aantreden vijf jaar geleden al aan dat hij het middel wilde verbieden. Hij moest later op zijn schreden terugkeren.

Aanvullende info verstrekken

Imidacloprid behoort tot de groep insectenbestrijders die schadelijk zijn voor bijen en andere bestuivers. Om die reden was de toelating voor het gebruik van imidacloprid al beperkt tot teelten onder glas. Voor de hernieuwde toelating moest de toelatingshouder aanvullende informatie verstrekken aan de Europese Commissie. Daaraan is volgens de Europese Commissie niet voldaan.

Schimmelbestrijder

Ook aan het gebruik van de schimmelbestrijder thiofanaat-methyl (merknamen Topsin M Ultra, VSM Thiofanaat 500 SC, Thiaphamet Extra) komt een eind, als het aan de Europese Commissie ligt. Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie de schimmelbestrijder niet langer toe te laten. De werkzame stof is nu nog toegelaten in onder andere de pootgoedteelt en bij de teelt van een aantal vollegrondsgroenten en sierteeltgewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.