Vollegrond

Nieuws

Discussie start over één teeltschema PlanetProof EU

Telers en andere partijen kunnen meepraten over het nieuwe certificatieschema PlanetProof dat teelteisen zoveel mogelijk gelijk trekt in EU.

Het College van Deskundigen van Stichting Milieukeur heeft criteria voor 2021 van het certificatieschema On the way to PlanetProof goedgekeurd. De schema’s voor Zuid- en Centraal Europa zijn samengevoegd in een concept. De eisen voor telers in de hele EU moeten zoveel mogelijk gelijkgesteld worden. Daarover zal de discussie in de hoorzitting komende maand naar verwachting gaan.

Overgang lichtuitstoot

Uit het concept valt op te maken dat voor specifieke strenge Nederlandse normen op bijvoorbeeld schermen tegen lichtuitstoot een tijdelijke overgangsperiode geldt.

Ook is in het certificatieschema nu de mogelijkheid van strokenteelt opgenomen, zijn de residucontroles aangescherpt en levert isolatie in koelhuizen geen punten meer op, net als bij energiezuinige werktuigen.

Digitale hoorzitting

Als onderdeel van de herziening organiseert Stichting Milieukeur een openbare schriftelijke consultatie tot 25 oktober. De hoorzitting is digitaal en over drie data gesplitst in het Nederlands, Engels en Spaans. De Nederlandstalige webinar zal plaatsvinden op donderdag 8 oktober van 15.00 tot 16.30 uur.

Of registreer je om te kunnen reageren.