Vollegrond

Nieuws

Computer herkent 77% als feitelijk witlofmineervlieg

Via automatische monitoring en beeldherkenning weten Belgische onderzoekers 77% van de aanwezige witlofmineervliegen als zodanig te herkennen.

De computer detecteert op in witlofwortels geplaatste vangplaten de ‘gevangen’ insecten op basis van afbeeldingen. Daarbij ligt de focus op witlofmineervlieg, maar ook wollige slawortelluis en verder sluipwespen en grasvliegen. In 2019 zijn er op vier van de twintig percelen die in België worden gevolgd voor de waarnemingen en waarschuwingen naast de gele vangbakken , ook vangplaten geplaatst. De vangplaten werden in de zomer van 2019 door de onderzoekers Bunkens (Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant) en Kalfas (KU Leuven) wekelijks opgehaald en vervangen, aldus hun verslag in Proeftuinnieuws 15. Van de vangplaten werden vervolgens foto’s gemaakt om de herkenningssoftware te trainen. Deze zomer is dat opnieuw gedaan.

77% correct

Op dit moment weet de computer 76% van alle verschillende gevangen ordes van insecten te identificeren. Bij witlofmineervlieg wordt 77% van de gevangen witlofmineervliegen als zodanig herkend. In de 23% van de gevallen waar het misgaat, blijkt het om andere mineervliegen dan de witlofmineervlieg te gaan. Voor de wollige slawortelluis zijn nog te weinig beelden verzameld om de software goed te laten draaien.

Verfijning systeem

Het systeem vraagt nog om verfijning en dat zal gebeuren door nog meer foto’s van vangplaten in het systeem in te voeren. Op dit moment ziet de computer soms vuil of zand nog voor een insect aan. Ook blijken vliegen en bladluizen nog moeilijk te herkennen, omdat die veel voorkomen en in verschillende soorten die veel op elkaar lijken. In het vervolgonderzoek zal ook een drempelwaarde worden bepaald, zoals er die nu ook is voor de vangst van witlofmineervliegen met vangbakken.

Foto

  • Plakval witlofmineervlieg in witlof. - Foto: Stan Verstegen

    Plakval witlofmineervlieg in witlof. - Foto: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.