Vollegrond

Nieuws

Oproep: Brits schoolmelkbudget naar groente en fruit

Britse campagnevoerders voor plantaardige consumptie roepen op subsidie voor schoolmelk in te zetten voor schoolfruit.

Zaterdag 22 augustus hebben Britse plantaardige lobbygroepen gepleit voor een wijziging van het schoolmelksysteem. Zij deden dat op Plant Milk Day, een dag om plantaardige melk te stimuleren. Nu is schoolmelk (zuivel) en schoolfruit in een Europese stimuleringsregeling opgenomen. Na de brexit komt de discussie over schoolmelk in het Verenigd Koninkrijk binnen de landelijke bevoegdheid.

Stimuleren plantaardige consumptie

Groeperingen tegen dierlijke consumptie, zogenoemde vegan-groeperingen, willen de discussie over schoolmelk nu aangaan. De schoolmelkregeling is er alleen vanwege de lobby van de zuivelbranche, stellen zij. Steeds meer scholieren hebben of een lactose-intolerantie of kiezen voor plantaardige producten. Het geld kan daarom beter gestoken worden in groente en fruit, vinden organisaties als Vegan Society en Plant Health Professionals UK. Zo zegt de oprichter van die laatste groepering Shireen Kassam in de Sunday Times: “Toegang tot groente en fruit voor onze kinderen is veel belangrijker dan koemelk. De enige reden dat het zo goedkoop is, is de subsidie. De verkeerde voedingsproducten worden zo gesubsidieerd.”

Voordelen zuivel

De National Health Service (NHS), de koepel voor gezondheidszorgsystemen in het Verenigd Koninkrijk, laat aan dagblad Sunday Times weten dat gezondheidsvoordelen van zuivel evident zijn. NHS ziet geen noodzaak in het wijzigen van de bekende regeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.