Vollegrond

Nieuws

Markt: Preiprijzen klimmen uit het dal

Eindelijk stijgen de prijzen voor prei weer, al lopen deze in Nederland en België nogal uiteen.

Op ZON fruit & vegetables werd dinsdag 18 augustus 80 cent per kilo geklokt voor de sortering Lang Wit. Op 13 augustus was dat nog 18 cent. Bij REO Veiling trok de prijs maandag 17 augustus aangetrokken tot 54 cent per kilo voor de sortering 3-4 FLMW. Het dieptepunt was 19 cent op 10 augustus.

Met de huidige stijgende lijn is een einde gekomen aan een dalende prijstrend. Daarvan was sinds begin juli sprake.

Minder vraag naar prei

Die dalende prijs was toe te schrijven aan een afnemende vraag als gevolg van de zomerse omstandigheden. De afgelopen hitteperiode deed daar nog een schepje bovenop. Mede door die groeiomstandigheden is de aanvoer ook wat afgenomen. Dat leidt nu – in combinatie met de weer wat aantrekkende vraag – tot een betere prijs.

Op REO Veiling is ook sprake van een aantrekkende exportvraag. Het geheel maakt dat de marktverwachtingen voor de komende periode gunstig zijn.

Prei in de supermarkt

Bij Albert Heijn betaalt de consument voor prei 55 cent per stuk, een bussel van 5 stuks kost € 1,69. Dat is € 1,88 per kilo. Jumbo hanteert de altijd lage prijs van 49 cent per stuk. Dat is volgens supermarktscanner.nl ook de prijs bij Dirk en Vomar. Bij Plus kost een prei eveneens 49 cent, maar er loopt ook een actie met 3 stuks voor € 1. Bij Jan Linders kost een prei 55 cent en bij Dekamarkt 59 cent.

Alleen Hoogvliet wijkt af in de prijsstelling, daar kost prei € 1,98 per kilo. Hoogvliet geeft aan dat een losse prei tussen 400 en 600 gram – gemiddeld dus 500 gram – weegt, die kost dan 99 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.