Vollegrond

Nieuws

Markt: Hitte zet witlofprijzen tijdelijk onder druk

Tot eind juli zaten de veilingprijzen voor witlof op een goed niveau. Pas deze week is sprake van dalende prijzen.

Op BelOrta werd op 20 juli de piek bereikt van € 3,34 per kilo voor de sortering Kort Grof. Bij ZON fruit & vegetables werd de piek op 21 juli gehaald met € 2,98 per kilo. REO Veiling noteert op 20 juli een prijs van € 2,68. Na de pieken volgde de verwachtte terugval, maar bij BelOrta was het eenmalige dieptepunt € 1,22 en bij ZON € 1,59.

Wisselende prijzen sortering Kort Grof 33

Schommelende prijzen variërend van € 1,30 tot € 1,98 zijn te zien bij BelOrta. Bij ZON variëren prijzen van € 1,66 tot € 2,39. Deze week is sprake van een geleidelijke prijsdaling voor de sortering Kort Grof 33. Op maandag 3 augustus daalden de prijzen van € 1,63 bij BelOrta, € 2,39 bij ZON en € 1,44 bij REO naar 92 cent (BelOrta), € 1,12 (ZON) en REO 57 cent op woensdag 5 augustus.

De verklaring voor deze prijsdaling is de voorspelde hittegolf, die inmiddels werkelijkheid is geworden. De verwachting is dat de prijzen weer aantrekken als de hitte achter de rug is, omdat dan de vraag zal toenemen. Tegelijkertijd blijft er krapte aan witlof.

Tijdelijke terugval

Van 8 juli tot en met 31 juli was sprake van een (beduidend) betere prijs voor witlof dan in de afgelopen twee jaren over diezelfde periode. De verklaring daarvoor is de krapte aan witlof als gevolg van zwakke partijen wortels. Een insider geeft aan dat er nogal wat partijen wortels van late rassen niet geforceerd zijn, vanwege ziekteproblemen in de bewaring. “Ik heb al menig telefoontje gehad met de vraag of ik nog wortels wist om bij te kopen, maar ze zijn er gewoon niet”, typeert hij de situatie. Gezien deze problemen en het feit dat er door de droge zaaiomstandigheden in het voorjaar ook geen vroege wortels zullen zijn, is de verwachting dat de prijzen in september/oktober op een hoog niveau zullen zitten.

Witlof in de supermarkt

Liepen de prijzen voor witlof in de week van 20 juli nogal uiteen € 1,38 en € 3,58 per kilo, deze week ontlopen de prijzen elkaar niet veel. Albert Heijn rekent € 1,89 voor vier kroppen in flowpack en 1 kilo los lof kost € 1,98. Die prijs van € 1,98 per kilo rekenen Jumbo, Plus en Coöp deze week ook. Hoogvliet en Dirk vragen volgens de supermarktscanner € 1,78 voor 1 kilo los lof.

Prognose: Blijvende krapte en aantrekkende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.