Vollegrond

Nieuws

Grootste neerslagtekort in Zeeland en Noord-Limburg

Het neerslagtekort is het hoogst in Zeeland, Noord-Limburg en het Gelderse rivierengebied.

Het landelijk gemiddelde is opgelopen tot een neerslagtekort van 220 millimeter en dat wordt de komende week nog meer, verwacht de Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW) in de jongste droogtemonitor.

Bovengemiddelde temperaturen verwacht

Ook in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas wordt het zo goed als droog. De temperatuur zal de komende dagen sterk gaan toenemen. Vanaf woensdag tot en met volgende week donderdag is de temperatuur naar verwachting ver bovengemiddeld. Ook in de tweede helft van augustus worden bovengemiddelde temperaturen verwacht in de noordelijke delen van de stroomgebieden van Rijn en Maas.

Nog niet herstel van droog voorjaar

In veel gebieden zijn de grondwaterstanden nog niet geheel hersteld van het droge voorjaar. De grondwaterstanden variëren van zeer laag tot gemiddeld voor de tijd van het jaar. De lagere grondwaterstanden gelden met name voor de hoge zandgronden in Midden-, Zuid- en Oost-Nederland.

Groene Hart

In regio’s met ondiepe grondwaterstanden waar het neerslagtekort niet extreem hoog is, bijvoorbeeld in het Groene Hart, zijn de grondwaterstanden gemiddeld voor de tijd van het jaar. Na het droge voorjaar zijn in juni en de eerste helft van juli weer normale hoeveelheden neerslag gevallen. In de tweede helft van juli is er minder neerslag gevallen.

Waterkwaliteit

Door de droogte ziet de LCW problemen met waterkwaliteit toenemen. Voor de landbouw is dankzij de recente neerslag volgens LCW voldoende water voor de groei van de gewassen. De komende weken zal de vraag naar water dankzij het warme, droge weer, toenemen.

Problemen met gewasgroei

Op de eilanden in Zuid-West Nederland en op de hogere zandgronden zal het warme en droge weer de gewasgroei remmen. In gebieden waar wel water aangevoerd kan worden, voorziet de commissie nog geen problemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.