Vollegrond

Nieuws

Preirassen Oslo en Vitaton goed voor laat-winter

De preirasen Oslo en Vitaton kwamen afgelopen seizoen in een rassenproef op drie Vlaamse proefcentra als beste uit de bus. Pluston, Harston en E 101 (Enza) deden het ook goed.

Oslo (Enza) geeft een zeer vaste schacht met beperkte schotaanleg, zo werd vastgesteld, met een gemiddelde productie van goede kwaliteit. De schacht is glad en goed bestand tegen roest en trips, maar minder vlot te schonen. De houdbaarheid was goed. De resultaten zijn een bevestiging van eerder onderzoek..

Vitaton (Nunhems) produceerde eveneens gemiddeld, maar de prei is van een zeer goede kwaliteit. Redelijk zachte schacht met korte overgang. Het traagst in schotvorming, minder vlot te schonen.

Pluston (Nunhems) is juist bovengemiddeld schietergevoelig, tijdig oogsten dus. De schacht is glad en cilindrisch, maar minder vast. De productie is hoog, met een zeer goede kwaliteit.

Harston g(Nunhems) gaf een iets lagere productie, de prei was van een gemiddelde kwaliteit. Met een vaste schacht met korte overgang, minder goed schoonbaar.

E 101 gaf een gemiddelde productie en kwaliteit, en is goed bestand tegen trips en roest, ‘een beloftevol ras’ aldus de onderzoekers, maar in vergelijking met Oslo (eveneens een Enza-ras) wellicht geen verbetering.

Overige bevindingen

Kwalitatief goed, te snel schot: Aylton (Nunhems), Mako-Blue (Takii, HY069), Mako-Bello (Takii, HY051).

Sterk op schot, te weinig productie en kwaliteit: Lucretius (Seminis), Triton (Nunhems).

Niet geschikt voor laat winter: Defender (Bejo), LE 4901 (Tozer).

Lees het volledige proefverslag in het laatste juninummer van Proeftuinnieuws.

Of registreer je om te kunnen reageren.