Vollegrond

Nieuws

Biologische grondontsmetting met luchtdichte ‘las’

Loonbedrijf Seelen gaat dit seizoen de praktijk in met een zelfgebouwde, geheel vernieuwde machine voor het leggen van folie bij biologische grondontsmetting. Het verlijmen en aandrukken van foliebanen gaat compleet anders dan voorheen. Dat leidt tot stevige, zuurstofdichte ‘lassen’.

De zelfgebouwde machine waarmee Loonbedrijf Seelen dit jaar de praktijk in gaat, ploegt de foliebanen aan weerszijden de grond in. De netto breedte van een foliebaan is 3,70 meter, de kanten die in de grond geploegd worden niet meegeteld. Een strookje grond van 15 centimeter breed tussen beide foliebanen blijft met deze werkwijze onbedekt. Over dat strookje legt de machine een foliestrook van 60 centimeter. Er is aan weerszijden met beide foliebanen een flinke overlap van 20 centimeter. Tijdens het leggen worden die meteen verlijmd en aangedrukt.

Groter kleefoppervlak

Door deze methode is het kleefoppervlak veel groter dan bij de oude methode en is de kans dat er krachten op de net verlijmde overlappen komen te staan nihil.

Een uitgebreid artikel staat in Groenten&Fruit editie 15.

Of registreer je om te kunnen reageren.