Vollegrond

Nieuws

Turbulente maanden op Duitse peenmarkt

In de afgelopen drie maanden was er in Duitsland een sterke vraag naar peen.

De markt voor Duitse peen was de afgelopen weken turbulent. Er was een sterke vraag die door geïmporteerde peen niet geheel kon worden ingevuld, signaleert het Duitse marktbureau AMI. Sinds kort is er weer Duitse peen op de markt.

Aanhoudend flinke vraag

De vraag naar peen was in de ‘hamsterweek’ van half maart zeer groot en dat bleef in de weken daarna zo. Tot in juni kocht de Duitse consument beduidend meer peen dan in de afgelopen twee jaren. In april was sprake van 30% meer verkoop van peen dan in april vorig jaar. In maart en april werd de vraag ingevuld met Duitse en Nederlandse bewaarpeen.

Neerslag in Spanje

Vanaf mei was het in toenemende mate vroege peen uit Zuid-Europa die de vraag moest dekken, maar dat aanbod was niet altijd toereikend om aan die vraag te voldoen. Dat kwam mede door zware neerslag in Zuid-Spanje, de belangrijkste leverancier. Het seizoen in Noord-Italië en Zuid-Frankrijk kwam toen moeizaam op gang. Sinds eind mei is sprake van serieuze volumes uit die landen.

Start Duits seizoen

De marktsituatie leidde tot hoge prijzen en dat leidt ertoe dat de prijzen half juni bij begin van het Duitse seizoen nog steeds hoog zijn. De vroegste peen komt in Duitsland uit het Zuidwesten van Duitsland. In de loop van juni komt de aanvoer uit andere teeltgebieden ook op gang en zullen naar verwachting de prijzen wat gaan dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.