Vollegrond

Nieuws

Robot Dino in startblokken voor schoffelen ijsbergsla

In juli wordt de autonome mechanische wiedrobot Dino van Naïo Technologies ingezet bij NPPL-deelnemer Nico Knibbe. Leverancier Abemec laat weten dat sinds vorig jaar een aantal verbeteringen zijn doorgevoerd.

Volgens productmanager Thijs van de Ven van Abemec zijn de eerder geconstateerde knelpunten om met de Dino in ijsbergsla te schoffelen, opgelost. De zelfrijdende Dino heeft een veiligheidsupdate ondergaan en de software is aangepast. De hoge kwaliteit kleurencamera is nu nog beter in staat slaplanten te herkennen. “Naïo is continu bezig geweest met het verzamelen van slabeelden. We hebben er vertrouwen in”, verklaart hij op de website van NPPL.

Als de Dino bij Knibbe over de 1,80 meter brede bedden rijdt, stuurt het Vision-systeem een sideshift aan die zorgt dat de schoffelelementen zo dicht mogelijk langs de plantrijen gaan, met een nauwkeurigheid van 2 centimeter. - Foto: NPPL
Als de Dino bij Knibbe over de 1,80 meter brede bedden rijdt, stuurt het Vision-systeem een sideshift aan die zorgt dat de schoffelelementen zo dicht mogelijk langs de plantrijen gaan, met een nauwkeurigheid van 2 centimeter. - Foto: NPPL

Eigen GPS

Tot op heden heeft fabrikant Naïo Technologies een eigen GPS-systeem. Tijdens het planten moeten hiermee de GPS-lijnen worden opgenomen. Vervolgens moet de ‘bol’ bij het schoffelen op de Dino worden gezet. Van de Ven: “De Dino communiceert niet met GPS van Trimble. Natuurlijk is het wel een streven van robotfabrikanten om de uitwisseling naar andere systemen mogelijk te maken. Wat gebruikers zich vaak niet realiseren, is dat dit in feite de zwakste schakel is.”

Bij de demonstratie van Dino bij Knibbe moet blijken hoe snel datagegevens worden opgepikt. Dat geldt voor het inrijden en voor het zelfstandig draaien op het kopeinde.

Verschillende gereedschappen

Als de Dino bij Knibbe over de 1,80 meter brede bedden rijdt, stuurt het Vision-systeem een sideshift aan die zorgt dat de schoffelelementen zo dicht mogelijk langs de plantrijen gaan, met een nauwkeurigheid van 2 centimeter. Van de Ven wijst erop dat verschillende gereedschappen worden aangeboden: verschillende schoffels en vingerwieders. “Door bijvoorbeeld wekelijks over het land te gaan en meerdere gereedschappen te gebruiken, worden onkruid-kiemplantjes steeds zwakker”, aldus de productmanager. De teler wordt via sms op de hoogte gesteld als het werk van Dino erop zit. Ook bij een technisch probleem, bijvoorbeeld een obstakel, wordt een sms verzonden.

Acht uur

Knibbe zag het voor zich dat het onkruid dag en nacht wordt gewied door de robot, maar zover is het nog niet. De Dino wordt met lithiumaccu’s elektrisch aangedreven en kan daarmee acht uur vooruit. Met een rijsnelheid van 4 km/uur is de capaciteit 3 hectare per dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.