Vollegrond

Nieuws laatste update:1 jul 2020

Markt: Prei in juni vrijwel steeds boven euro

De prijzen voor de belangrijkste preisortering zijn vanaf 4 juni zijn steeds boven de euro per kilo geweest. Wel veranderde rond 20 juni de stijgende prijstrend in een dalende lijn.

In West-Vlaanderen liep het planten van de vroege zomerprei in februari vertraging op door de natte omstandigheden. Daarom is sinds zo’n veertien dagen op REO Veiling pas sprake van jonge prei uit de vollegrond. Dat ging gepaard met zo’n beetje de piek in de prijsvorming. Hoewel de prijsvorming sindsdien een dalende trend laat zien, verloopt het nieuwe preiseizoen tot nu toe naar tevredenheid. In België zal naar schatting over de gehele linie 3 tot 4% minder prei geplant worden dan vorig jaar. Het planten van de winterprei staat voor de deur.

REO Veiling

Op REO Veiling is vanaf eind mei tot 19 juni sprake van een stijgende prijs voor de sortering 3-4 FLMW. Dat ging van 66 cent per kilo op 29 mei naar € 1,15 op 4 juni en verder tot € 2,06 op 19 juni. Daarna keerde het tij en ging de prijs geleidelijk omlaag tot € 1,09 op 26 juni en 90 cent op 29 juni.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables zien we hetzelfde prijsverloop. Daar was de prijs op 29 mei 81 cent en die liep geleidelijk op naar € 1,03 op 3 juni en verder tot € 1,79 op 12 juni. Sinds 22 juni is de prijs dalende, van € 1,75 naar 74 cent op 29 juni.

Dalende trend?

Bekeken vanuit de prijstrend over de laatste jaren zou het voor de hand liggen dat de dalende prijstrend in juli in meer of mindere mate zal doorzetten. Het verschilt wel van jaar tot jaar op welk niveau de prijzen zich handhaven. In 2019 zakte de prijs bij ZON van 74 cent begin juli naar 50 cent eind juli. In 2018 ging het van 68 naar 29 cent.

Op REO Veiling ging het in 2019 van een prijs boven de euro eind juni naar 87 cent op 15 juli en 65 cent op 31 juli. In 2018 was bij REO juist sprake van een licht prijsstijging van 56 cent op 2 juli naar 63 cent op 30 juli.

Stabilisatie prijsvorming

Toch zijn de verwachtingen bij REO en ZON dat de prijs zich in de komende week tot enkele weken kan handhaven op een niveau van rond de euro. Die verwachting is gebaseerd op de te verwachten volumes. Die zullen wel toenemen, maar geleidelijk en conform de vraag. Die vraag is er door acties die op stapel staan en ook wel door exportvraag vanuit het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Gezien het feit dat meer Nederlanders dan gebruikelijk niet in het buitenland op vakantie zullen gaan, ligt het voor de hand dat er ook gedurende de vakantiemaanden meer binnenlandse vraag naar groente zal zijn.

Prei in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost een prei 55 cent per stuk. Een bussel van vijf stuks kost € 1,69; dat komt neer op € 1,88 per kilo. Jumbo hanteert de altijd lage prijs van 49 cent per stuk. Bij PLUS kost een prei ook 49 cent, onder het motto laagblijvers. Jan Linders vraagt 55 cent per prei en voor fijne prei nog altijd € 1,19 per 200 gram (€ 5,95 per kilo).

Ten opzichte van peildatum 9 juni zijn de verschillen in prijsstelling niet groot. AH ging van 59 naar 55 cent, Jumbo van 59 naar 49 cent en bij Plus bleef de prijs 49 cent. Bij Jan Linders ging de prijs juist omhoog van 49 naar 55 cent.

Markttendens: Toenemend aanbod, stabilisatie prijsvorming

Of registreer je om te kunnen reageren.