Vollegrond

Nieuws laatste update:25 jun 2020

Bloemkooloogst gaat voorspoedig

De oogst van bloemkool is op papier aardig te plannen, in de praktijk wil van die planning weleens niets terecht komen. Het gegeven vormde de rode draad tijdens een bloemkoolbijeenkomst die afgelopen woensdagavond werd gehouden bij Martijn Schalk in Prinsenbeek.

Martijn Schalk is aan het oogsten in de rassen Alcala, Stabilis en Aerospace in plantingen van eind maart/ begin april. Aersospace is dit seizoen van in Spanje opgekweekte planten (WPG, 196-gaats tray), na een tegenvallend teeltresultaat met (in Nederland opgekweekte) perspotten met dit ras in 2019. Een reden voor dat tegenvallende resultaat is waarschijnlijk het gebrek aan voldoende licht onder Nederlandse omstandigheden.

Foto: Joost Stallen
Foto: Joost Stallen

“Die Spaanse planten doen het goed, maar ze passen niet goed in het teeltschema in combinatie met perspotten. Hoe het wel moet, is nog de vraag.” Schalk maakt deze laatste de kanttekening ook mede naar aanleiding van ervaringen met de rassen Stabilis (in perspotten) en Alcala. De helft van de Alcala was opgekweekt in perspotten en de helft als Spaanse kluitplant. “Die perspotten waren wel vijf dagen eerder klaar.”

‘Alles weg’

Henry en Werner Louwerse (bedrijf Lobros, Serooskerke) dachten aanvankelijk dat het door matige temperaturen een laat voorjaar zou worden. “Het tegendeel is het geval gebleken”, vertelde Henry. Hij gaat ervan uit dat alle plantingen die voor 18 april in de grond zijn gegaan, voor aanstaande woensdag (24 juni) grotendeels weggeoogst zullen zijn. Zaterdag 20 juni starten ze in het ras Aerospace dat was gepland voor oogst rond 8 juli.

Bij Lobros kon dit jaar voor het eerst geplant worden op 24 maart, het streven was tussen 15 en 20 maart te starten. “Volgens de planning zouden we nu vooral in de venkeloogst moeten zitten en vier à vijf wagens bloemkool per week snijden. In werkelijkheid snijden we deze week gemiddeld rond twee wagens per dag. De kwaliteit is top.”

De opkomst was ondanks de oogstdrukte heel behoorlijk, wellicht in de hand gewerkt door de aanhoudende regen op deze studieavond.

Of registreer je om te kunnen reageren.