Vollegrond

Nieuws

Belgisch Vegaplan krimpt in groente door stoppers

Het Belgische voedselveiligheids- en kwaliteitscertificaat Vegaplan zag in 2019 krimp bij groenteteelt. Nederland telt een kleine tweehonderd deelnemers.

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2019. Vegaplan is voor groente- en fruittelers een belangrijk certificaat, omdat het gelijkgeschakeld is aan het Duitse certificaat QS. Daarmee is product gecertificeerd voor de Duitse markt. Zo doet Vegaplan de sectoroverkoepelende residubewaking voor QS voor haar telers. In 2019 was voor groente en fruit 3,92% in overtreding op residunormen. Bij bladgroente was dat percentage relatief het grootst met 9,1%. Voor fruit waren nauwelijks monsters genomen, blijkt uit het overzicht van residumetingen.

195 Nederlandse bedrijven

In 2019 waren ruim 2.600 groentetelers aangesloten bij het Vegaplan-systeem, in zowel de beschermde als de openlucht-teelt voor de versmarkt. Dat is een daling van 6% en is voornamelijk toe te schrijven aan het aantal stoppers. Daarnaast zijn meer dan 1.500 fruittelers gecertificeerd. Nederland telt 195 gecertificeerde Vegaplan-bedrijven. Mogelijk gaat het om telers die leveren via Belgische veilingen. Dat waren er in 2018 nog 198. Het aantal bedrijven met akkerbouwmatige teelt en Vegaplan-certificaat is veel groter, blijkt uit het overzicht. Het aantal graan- en cochoreibedrijven met een erkenning groeit.

Internationale aansluiting

Vegaplan wil aansluiting bij meer internationale standaarden voor teelt. Zo heeft Unilever Vegaplan als duurzaam landbouwsysteem gekenmerkt. In het jaarverslag wordt niet over erkenning door PlanetProof gesproken. Wel wil Vegaplan voor haar industriegroentetelers aansluiting vinden bij GlobalGap, blijkt uit het jaarverslag. Ook wil Vegaplan bij de Franse overheid een duurzaamheidserkenning verkrijgen. Zo versterkt Vegaplan de positie op de Franse markt voor haar telers. Vegaplan heeft overigens ook 1.000 Franse telers in haar systeem.

Of registreer je om te kunnen reageren.