Vollegrond

Nieuws

€ 3 miljoen voor asperge-oogstrobot van Cerescon

Cerescon, de ontwikkelaar van de selectieve asperge-oogstrobot Sparter, heeft onlangs € 3 miljoen extra financiering opgehaald. Het geld is afkomstig van een private Brabantse investeerder.

Cerescon gebruikt het additionele kapitaal om een start te maken met de verkoop en productie van Sparter. Dat gaat gebeuren na afloop van het lopende aspergeseizoen waarin de eenrijige zelfrijdende oogstrobot uitvoerig gedemonstreerd is.

De nieuwe private investeerder van Cerescon, een succesvolle Brabantse ondernemer, zegt in een persbericht: “De unieke technologie van Sparter in combinatie met de werkwijze en het sterke team van Cerescon maakt dat ik onder de indruk ben van dit bedrijf. Omdat zowel het bedrijf Cerescon als ook de aspergemarkt enorm veel potentie bieden, zie ik dit als een mooie investeringskans.”

Verdubbeling interesse in asperge-oogstrobot Sparter

Nog altijd is het vinden van geschikt en voldoende personeel om asperges te steken de grootste uitdaging voor aspergetelers. De coronacrisis heeft dit probleem alleen nog maar versterkt, waardoor de behoefte aan automatisering in de aspergeoogst stijgt.

Verscheidene telers kampen momenteel met een tekort van 30% aan handoogsters. “De aanvragen van telers die interesse hebben in Sparter zijn sinds de Coronacrisis verdubbeld nu het vinden van handoogsters moeilijker is dan ooit,” aldus Mark van Lier. Hij is international sales manager bij Cerescon.

Doel Cerescon: 150 Sparters per jaar

In vijf jaar tijd wil Cerescon groeien naar een productie van 150 machines per jaar. Dit gaat zij doen door samen te werken met een aantal partners, zoals grote partijen uit de Brainport-maakindustrie.

Ook de service en het vermarkten van de Sparter gaat Cerescon met gerenommeerde partijen in de markt doen. Thérèse van Vinken, general manager Cerescon: “Het opzetten en opschalen van de machineproductie in de aantallen die Cerescon voor ogen heeft, vraagt behalve de juiste marktpartijen ook een stevige financiële basis. Met de huidige financiering is die gewaarborgd. Met deze garantie voor continuïteit zijn we dan ook bijzonder blij.”

Of registreer je om te kunnen reageren.