Vollegrond

Nieuws

Preirassen Oslo en Nunton combineren productie met kwaliteit

In een rassenproef winterprei scoren Oslo en Nunton goed op productie en kwaliteit. Aylton leverde de beste kwaliteit, maar de productie was iets lager.

Onderzoekers De Ceuleners en France van Inagro testten negen preirassen in een biologische winterteelt. Er werd vlakvelds in ponsgaten geplant op 19 juni. Op 17 februari werd geoogst met een gemiddelde productie van 27 ton per hectare aan biologisch geteelde prei. Na de oogst werd nog een bewaarproef uitgevoerd.

Resultaten onderzoek negen preirassen

De rassen staan in het proefverslag in Proeftuinnieuws nr. 6 in alfabetische volgorde.

  • Aylton (Nunhems): marktbare productie 24,9 ton per hectare met gemiddeld stukgewicht. Op 12 februari een goede gewasstand (7,3). Donker, gezond, gesloten blad, zeer vaste schacht. Met een 5,7 als wat roestgevoelig beoordeeld. Na bewaring nog van goede kwaliteit.
  • Cherokee (Vitalis): hoogste productie 32,3 ton, gewasstand 7,2. Hoogste stukgewicht. Zeer uniform, maar bleker blad. Dit late herfsttype was op 17 februari overrijp. Daarom ook geen goede bewaarresultaten.
  • Defender (Bejo Zaden): productie 28,0 ton, gewasstand 7,2. Gemiddeld stukgewicht. Iets minder opgericht blad, iets gespleten bladtoppen, iets minder uniform. Sterk tegen roest. Goede bewaarbaarheid, wel iets doorgroei.
  • Keeper (Bejo Zaden): productie 27,1 ton, beste gewasstand 7,7. Gemiddeld stukgewicht. Zeer donker, smal, weinig opgericht blad. Weinig slijtage, iets minder uniform en iets mindere bewaarbaarheid.
  • LE 4901 (Uniseeds): productie 25,0 ton, slechtste gewasstand 5,3. Laagste stukgewicht. Bleek, breed blad, opgerichte bladstand, gespleten bladtoppen. Veel last van trips en roest (5,8). Slechte bewaarbaarheid.
  • Nunton (Nunhems): productie 27,3 ton, gewasstand 7,3. Gemiddeld stukgewicht. Uniform, iets minder opgericht, vaste schacht. Goede bewaarbaarheid.
  • Oslo (Enza Zaden): Hoge productie 29,7 ton, goede gewasstand 7,5. Opgericht blad, sterk tegen trips, lange schacht. Goede bewaarbaarheid.
  • Pluston (Nunhems): laagste productie 25,5 ton, gewasstand 6,2. Iets minder uniform door wat heterogeen plantmateriaal. Opgericht, breed blad. Viel dit seizoen in deze proef tegen.
  • Poulton (Nunhems): laagste productie 25,5 ton, gewasstand 6,5. Laag stukgewicht. Veel slijtage en roest (5,8), minder vaste schacht. Ondanks overrijp op 17 februari toch goede bewaarbaarheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.