Vollegrond

Nieuws

Tussen 10 en 20% aspergeruggen niet opgeploegd

Een grove schatting zegt dat tussen de 10 en 20% van de aspergeruggen in Noord-Limburg dit jaar niet zijn opgeploegd.

Uit navraag bij loonbedrijven Maas in Kessel en Seelen in Maasbree blijkt dat tussen 10 en 20% van het areaal, dat zij normaal gesproken jaarlijks opploegen, dit jaar niet wordt opgeploegd. Los daarvan, er zijn ook telers die zelf hun ruggen opploegen, maar een deel daarvan is ook (nog) niet opgeploegd. Een enkeling gaf loonbedrijf Maas opdracht de reeds gelegde zwartwit folie bij gebrek aan personeel maar weer op te rollen. Bij Maas verwachten ze dat dit in de komende dagen tot weken meer zal gaan gebeuren.

Later nog opploegen

Maar telers zijn ook nog druk doende om personeel te vergaren, weet Wiel Seelen. Die zouden in een iets later stadium alsnog kunnen besluiten tot het opbouwen van de ruggen. Aspergeruggen in een later stadium opbouwen is iets wat in het verleden ook wel eens voorkwam. Het perceel wordt dan eerst gefreesd en vervolgens worden de ruggen opgeploegd. Een dergelijke keuze zal ook afhangen van de prijsvorming dit seizoen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.