Vollegrond

Nieuws

Preventieve terugroepactie selderij en peterselie

Jumbo roept klanten op schaaltjes selderij (40 gram) en peterselie (30 gram) terug te brengen naar de winkel vanwege allergierisico’s.

Het is een preventieve terugroepactie, omdat de producten zijn voorzien van een verkeerd etiket. Hierdoor is het allergeen selderij niet juist vermeld op de verpakking. Het product is veilig voor klanten zonder allergie voor selderij. De peterselie is afkomstig uit Spanje.

In vergelijking met andere groentenallergieën geeft selderij vaak ernstiger reacties, zoals zwelling, roodheid, maar ook maag- en darmklachten en luchtwegklachten. De allergie voor peterselie is een andere dan voor selderij.

Voedselveiligheidsbeleid

In de melding over de terugroepactie schrijft Jumbo over haar voedselveiligheidsbeleid dat het GlobalGap verplicht stelt als eis. “De certificering wordt uitgevoerd door onafhankelijke partijen. Ook staan de voedselveiligheid-gecertificeerde leveranciers onder toezicht van de controle-instanties (zoals de NVWA) en voert Jumbo zelf diverse kwaliteitscontroles uit.” Overigens laat de NVWA de marktcontrole op teeltbedrijven vooral over aan GlobalGap-controleurs. Hoe stringent Jumbo’s controle is, is onbekend.

Preventief

Bij twijfel wordt product teruggeroepen, stelt Jumbo. “Indien Jumbo ook maar de geringste twijfel heeft aan de voedselveiligheid, zal zij haar klanten altijd beschermen door de benodigde acties te ondernemen zoals nu wordt gedaan met deze zogenoemde recall.”

Of registreer je om te kunnen reageren.