Vollegrond

Nieuws

Preiteler wil grip krijgen op beregenen

Beregenen is een van de duurste en meest tijdrovende klussen op het bedrijf van Ronald Swinkels. Daarom gaat de preiteler binnen de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) aan de slag met ‘beregenen op maat’.

Beregenen is een belangrijk aandachtspunt. Ronald Swinkels uit het Limburgse Meterik schat in dat hij jaarlijks zo’n 5.000 uren beregent. “Als we niet beregenen, kunnen we niet oogsten; zo simpel is het. Prei heeft namelijk veel vocht nodig en het vochthoudend vermogen van zandgrond is beperkt.”

Arbeid en water besparen

Gemiddeld beregent hij tussen de 10 en 35 millimeter per keer, afhankelijk van het gewasstadium. “We verwachten minimaal 20 tot 30% op water te kunnen besparen, met name door niet dubbel te beregenen en alleen te beregenen waar het echt nodig.” Daarnaast hoopt hij op arbeid te besparen en meer rust te creëren in de bedrijfsvoering.

In Groenten&Fruit 7 van deze week staat een uitgebreide reportage over hoe Swinkels dat binnen het project NPPL wil gaan aanpakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.