Doorgaan naar artikel

Nieuw seizoen start met lage nutriëntenvoorraad

Eurofins Agro constateert dat er door de natte maand februari zeer lage voorraden aan plantbeschikbare nutriënten zijn vastgesteld. Dat maakt de start van het teeltseizoen 2020 anders dan die in voorgaande jaren.

In februari viel er bijna twee maal zoveel regen dan normaal in deze periode. Een groot deel van de nutriënten die in voorgaande warme, droge jaren zich hadden opgehoopt in de bodem, kunnen daardoor uitgespoeld zijn. Ook is het bodemleven, en dus de mineralisatie, door de natte omstandigheden nog niet overal goed op gang gekomen, aldus Eurofins Agro.

Grotere verschillen

Het onderzoeksbureau ziet dit jaar met name veel lagere stikstofvoorraden vergeleken met voorgaande jaren, deels vanwege meer uitspoeling en deels vanwege lagere mineralisatie. De verschillen tussen percelen en regio’s zijn daarbij ook veel groter dan gebruikelijk.

Hoeveelheid plantbeschikbaar

Bovendien kan het door extremere klimaatomstandigheden zijn dat ook de plantbeschikbare voorraad van de overige nutriënten die bijvoorbeeld twee of drie jaar geleden is gemeten, niet meer overeenkomt met de actuele situatie. De bemestingsadviezen moeten daarom idealiter worden aangepast aan de nieuwe bodemtoestand.

Actuele stand van zaken

Eurofins Agro adviseert daarom een (nieuw) grondonderzoek te doen, vlak voor het begin van het nieuwe seizoen. Alleen dan ontstaat er een goed inzicht in de actuele nutriëntensituatie in de bodem.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin