Vollegrond

Nieuws

Markt asperge: Wegvallen horecasegment komt keihard aan

Normaal is het horecasegment in het prille begin van het aspergeseizoen goed voor 30 tot 40% van de afzet. De gevolgen van het wegvallen van dat segment door corona tekenen zich deze week in volle hevigheid af.

Hoewel vorige week de horeca ook gesloten was, was er kennelijk nog vraag naar asperge want de prijsvorming vertoonde een geleidelijk opwaartse trend. Wellicht dat de actie van afgelopen weekend bij Albert Heijn daar een rol in speelde.

Begin deze week is het niet zo dat er ineens veel meer asperges aangevoerd worden, wel is het zo dat de gevolgen van het sluiten van de horeca zich duidelijk aftekenen. De prijzen voor de sortering Extra Wit zakte vandaag naar een prijs van een derde ten opzichte van afgelopen vrijdag. Daarmee zakken de prijzen voor deze sorteringen voor het eerst onder de kostprijs.

Vraag supermarkten

Dat op zich is al een slechte ontwikkeling, maar voor telers geldt dat ze niet alleen maar de beste kwaliteit kunnen oogsten. En de prijzen van de mindere sorteringen halen al langer de kostprijs niet, geeft een teler aan. Zodoende is de marktsituatie voor telers momenteel uitermate slecht.

“Een lichtpuntje is misschien dat er vanaf volgende week meerdere sorteringen, dus ook de wat mindere, in de supermarkt komen te liggen”, geeft een ingewijde uit het handelskanaal aan. “Als de hamsterwoede gaat liggen, is er weer wat ruimte voor een breder assortiment. Laten we hopen dat dit tot prijsverbetering leidt, maar de markt is nu vrijwel geheel afhankelijk van de vraag van de supermarkten. Misschien biedt de verkoop aan huis soelaas, maar ik vrees toch dat er minder mensen in die winkels zullen komen.”

ZON fruit & vegetables

Begin maart noteerde de sortering AA Extra Wit bij ZON fruit & vegetables € 11,27 per kilo. Tot half maart was sprake van een geleidelijke daling tot € 6,80 op maandag 16 maart. Vorige week was de tendens weer opwaarts met prijzen van € 9,40 op 18 maart, € 8,13 op 19 maart en € 10,65 op 20 maart. Op maandag 23 maart ging de prijs echter snel bergafwaarts met een prijs van € 5,78. Vandaag zet die trend door naar een prijs van € 3,70.

The Greenery

Bij The Greenery lag het prijsniveau eind februari/begin maart op ruim € 10 voor de sortering AA X-Wit I-S. Op 6 maart zakte de prijs van € 9,85 en die dalende lijn zette door tot € 7,45 op 16 maart. Vorige week werd de opgaande lijn weer gevonden tot een prijs van € 11,10 op 20 maart. Gisteren ging de prijs met ruim € 5 omlaag naar € 5,85 en vandaag zet de dalende trend door met een gemiddelde prijs van € 4,45. De sortering A X-Wit I-S zakte van € 3,95 naar € 3,85.

Zorgen over personeel

Niet alleen de huidige prijsvorming vormt een bron van zorg, ook hebben veel telers enorme zorgen over hun personeel. Áls ze er al in voldoende mate zijn – er zijn telers die bij een arbeidsbehoefte van 90 oogstmedewerkers het met 50 mensen moeten doen – rijst de vraag of die wel allemaal blijven. Dat alles maakt dat de stemming onder aspergetelers naar een dieptepunt is gedaald.

Hogere arbeidskosten

Een teler laat weten dat er wel aanbod is van personeel uit andere sectoren, maar dat die werken volgens een andere CAO en dan heb je het over hogere arbeidskosten. “En momenteel steken we ook nog niet dusdanig veel kilo’s dat, zeker met de prijzen van deze week, de opbrengsten van de asperges opwegen tegen de arbeidskosten. De prijs van de mindere sorteringen nekt ons. Het kost ons dagelijks enkele duizenden euro’s. In de verwarmde blaastunnels zijn we gestopt met oogsten. Het brengt gewoon zijn geld niet op. Er zijn stukken die we moeten opploegen, maar ik weet niet of we dat nog wel gaan doen.” Een dilemma waar meerdere telers voor staan, zo blijkt van diverse kanten.

Asperge in de supermarkt

Albert Heijn vraagt deze week € 4,99 voor 500 gram ongeschilde asperges Wit. Bij Jumbo kosten asperges Sous-Vide € 4,99 voor 350 gram en violette € 5,95 per kilo. Plus vraagt € 7,49 voor 500 gram ongeschild en Jan Linders voor losse ongeschilde € 9,98 per kilo. AH, Jumbo en JL rekenen € 6,99 voor 400 gram geschilde asperges.

Markttendens: zeer onzekere marktvooruitzichten

Of registreer je om te kunnen reageren.