Vollegrond

Nieuws

Markt: Prijs prei onderuit en zakt naar 17 cent

Behoudens enkele oplevingen met prijzen net boven de 60 cent is het preiseizoen sinds september al niet best. Vorige week leek er een kentering te komen, maar helaas was de opleving van zeer korte duur.

Bij ZON fruit & vegetables is de aanvoer van prei vrij constant. Bij REO Veiling liep de aanvoer vorige week geleidelijk op van zo’n 400 ton op maandag, naar 545 ton op woensdag en 600 ton op vrijdag. Afgelopen maandag was dat zelfs bijna 700 ton en woensdag liep het weer terug naar bijna 500 ton. Een bron verklaart de aanvoerstijging uit de stijgende vraag als gevolg van hamstergedrag en de beschikbaarheid van extra (eigen) personeel bij de in België toch veelal wat kleinere bedrijven. Ook de aantrekkende prijzen zorgen voor extra aanvoer. Bij ZON kwam vorige week ineens meer exportvraag vanuit Duitsland, maar die vraag zakte ook snel weer weg. Ook dat is een factor die meespeelde in de prijsvorming voor de klok.

ZON fruit & vegetables

Sinds 21 januari zit de prijs bij ZON fruit & vegetables tussen 20 en 30 cent per kilo voor de sortering Lang Wit. Vanaf 6 maart vertoonde de prijs een min of meer opwaartse lijn met een prijs van 44 cent op 6 maart tot 59 cent op 17 maart. De 2 dagen daarna ging het in rap tempo omhoog van 88 cent naar € 1,28 op 19 maart. Helaas was dat meer een stuiptrekking, want op 20 maart werd de neerwaartse lijn weer ingezet met een prijs van € 1,03. Deze week keldert de prijs verder tot een prijs van 17 cent op 26 maart.

REO Veiling

Op de grootste preiveiling van Europa is het niet beter gesteld. De prijs op REO Veiling zit sinds 14 januari onder de 30 cent per kilo voor de sortering 3-4 FLMW. Sinds 17 januari en 26 februari zit de prijs tussen 16 en 26 cent. Daarna is sprake van een kleine verbetering naar prijzen rond 30 cent. Vanaf 12 maart gaat de prijs omhoog van 30 cent naar € 1,16 op 19 maart. Helaas, op 20 maart zakt dat weer naar 63 cent en op 25 maart is het nog 15 cent.

Lees verder onder de grafiek.

Mogelijk iets prijsherstel

Naar aanleiding van het inzakken van de prijzen is bij ZON de verwachting dat de aanvoer volgende week zal afnemen. Immers, prijzen van hooguit 20 cent betekenen dat het geld kost in plaats van geld oplevert. Mogelijk dat die verlaagde aanvoer leidt tot enig prijsherstel, maar onzekerheid heerst. Ten opzichte van bijvoorbeeld aspergetelers, hebben preitelers meer zekerheid omtrent hun personeelsbezetting, omdat het hier meestal niet om seizoenarbeiders gaat. Wel maken de huidige onzekere omstandigheden het werk extra zwaar. Niet zozeer lichamelijk als wel geestelijk, met familie in het land van herkomst en alle onzekerheden die er spelen rond het coronavirus.

Prei in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost een prei deze week 55 cent per stuk. Bij Jumbo is prei in de actie voor de ‘altijd lage prijs’ van 39 cent. Die aanduiding betekent overigens niet dat die prijs altijd zo is, want eerder was die altijd lage prijs 45 en 49 cent. Bij Plus kost prei als ‘laagblijvers’ ook 39 cent en bij Jan Linders 45 cent per stuk.

Tendens: minder aanvoer, onzekere prijsvorming.

Het planten van de vroege prei is inmiddels weer van start gegaan - Foto: Stan Verstegen.
Het planten van de vroege prei is inmiddels weer van start gegaan - Foto: Stan Verstegen.
Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.