Doorgaan naar artikel

Markt: Goede vraag houdt bloemkoolprijs hoog

Bloemkool blijft met (ruim) boven de € 2 per stuk voor maat 6 in een bak, goed aan de prijs. De vraag is goed, de oogst verloopt nog met de handrem erop. Met een temperatuurverbetering in het vooruitzicht, wordt na het weekend een ruimer aanbod verwacht.

Het aanbod bloemkool blijft beperkt, met goede prijzen voor Nederlandse bloemkool. Maar ook voor bloemkool op de Belgische veilingen (met klokprijzen tot € 3) en voor Franse bloemkool. Een bak Franse bloemkool, met 6 stuks, zou in Nederland geleverd € 16 tot € 17 moeten kosten.

Schraal weer

Een reden is het huidige weertype. Telers in het Spaanse Murcia kampen met de gevolgen van problemen tijdens het planten van de nu oogstbare teelten. Ze hebben ook te maken met relatief koud weer. In Nederland zorgt het huidige en bovenal schrale weer ervoor dat het aanbod beperkt blijft: is het ene ras van het veld, dan is het wachten totdat het volgende ras oogstrijp is. Daarnaast speelt het feit dat de oogst van winterbloemkool dit voorjaar relatief vroeg op gang kwam, met een vlotte afzet. Een teler: “Ik wordt van alle kanten gebeld, maar ik kan tijdelijk uitsluitend nee verkopen.”


Lees verder onder de grafiek.

Zorg ligt bij oogst

Omdat de populariteit van bloemkool de laatste jaren is gegroeid, en het een typische ‘thuisgroente’ is, is de verwachting dat de prijzen nog wel even op peil blijven. Meer zorg is er over de beschikbare arbeid. Buitenlands personeel dat eind vorig jaar nog aangaf graag terug te komen, denkt daar nu regelmatig anders over, weet een bloemkoolteler in Noord-Holland. Het is ‘gelukkig’ dat er personeel uit de bloemensector beschikbaar is gekomen. We kunnen even vooruit. In de loop van april en vooral in mei gaat de hoeveelheid toenemen. Dat wordt lastig.”

Bijzondere tijden vragen bijzondere maatregelen

Niet aarzelen over werkvergunningen

Zijn collega Ton Slagter neemt de gelegenheid te baat om zijn eerder geventileerde pleidooi te herhalen voor het openhouden van de grenzen voor agrarisch personeel, ook als deze werknemers van buiten de EU komen. “In Duitsland beraadt men zich om die stap te nemen. De Nederlandse overheid moet wat dat betreft ook actiever worden. Kom met tijdelijke tewerkstellingsvergunningen. Bijzondere tijden vragen bijzondere maatregelen.”

Verwachting: prijs blijft op goed niveau.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin