Vollegrond

Nieuws laatste update:20 mrt 2020

Enkele telers in Limburg en Brabant stellen opploegen uit

Normaal zou deze week het opploegen van aspergeruggen in volle gang zijn. Het coronavirus remt dit af. Loonwerkers merken dat sommige telers het werk uitstellen, omdat ze nog in onzekerheid verkeren over hun personeel.

Bij Loonbedrijf Maas uit Kessel (L.) zouden normaal gesproken deze week drie opbouwfrezen actief zijn. Op dit moment kunnen ze het werk echter met een tot twee opbouwfrezen aan. Verschillende telers hebben het loonbedrijf gebeld om het opbouwen uit te stellen tot volgende week. Ze verkeren nog in onzekerheid over de beschikbaarheid van personeel.

Lees ook: Zorgen over voldoende personeel door coronavirus

Stand van zaken in Limburg

Zeker bij de grotere bedrijven ligt een deel van de ruggen al opgeploegd. Dat is gedaan toen de grond daarvoor nog geschikt was. Deze week begint de grond weer op te drogen. Dat maakt (verder) opploegen weer mogelijk. “Maar dan moet je wel het vooruitzicht hebben dat je ze ook allemaal kunt steken. Daarover heerst bij sommige telers dus onzekerheid”, stelt het bedrijf vast.

Bij Loonbedrijf Seelen in Maasbree zijn slechts enkele telers in afwachting van het al dan niet arriveren van hun Poolse medewerkers. De hoop is dat daarover volgende week duidelijkheid is. Dan valt bij die telers de beslissing over het al dan niet opploegen. Bij de meeste bedrijven worden deze week de ruggen dus wel opgeploegd.

Overig loonwerk heeft geen hinder van coronacrisis

De overige werkzaamheden in loonwerk ondervinden geen hinder van de coronacrisis. Wel oppert Maas Kessel dat een tekort aan reserveonderdelen zou kunnen ontstaan om reparaties aan machines uit te voeren. Daar is momenteel echter geen sprake van.

Als fabrikanten hun deuren sluiten, bestaat op termijn de kans dat essentiële reserveonderdelen niet meer leverbaar zijn. - Foto: Jan Willem van Vliet
Als fabrikanten hun deuren sluiten, bestaat op termijn de kans dat essentiële reserveonderdelen niet meer leverbaar zijn. - Foto: Jan Willem van Vliet

Stand van zaken in Noord-Brabant

Loonwerker Wil Huijbregts in Zundert signaleert eveneens dat er onrust bestaat. “De vraag of er voldoende personeel beschikbaar zal zijn, veroorzaakt reuring, dat is goed te merken. Als bedrijf merken we er nog niet direct veel van, al is er wel een enkele klant met asperges die erover dubt om misschien maar minder te ploegen dan zou kunnen. Voor de aardbeiteelten zin we volop aan de gang met ruggen maken en folie leggen. Dat geldt ook voor het grondverzet, na het gedoe met PFAS en stikstof.”

Gaat het lang duren met alle beperkingen en onzekerheid door corona, dan wordt het nijpend qua personeel

Zijn collega Erik van Laarhoven in Beek en Donk wordt met vergelijkbare twijfel geconfronteerd. “Wat is verstandig? Daarover praten we wel met de klanten. Mijn redenering is: nu opploegen en straks geen personeel, dat is vervelend. Maar het omgekeerde lijkt me nog vervelender. Het is ook maar helemaal de vraag hoe de coronacrisis verder verloopt. Wordt het binnen enkele weken beter, dan is de tegenslag nog wel te overzien. Gaat het echt lang duren met alle huidige beperkingen en onzekerheid, dan wordt het nijpend.”

Over een eventueel haperende beschikbaarheid van reserve-onderdelen voor zijn machinepark zegt Van Laarhoven: “Ik merk er nog niets niets van. Maar als je hoort dat een fabrikant als Merlo (Italiaanse fabrikant van verreikers) zijn deuren heeft gesloten, komt het wel dichterbij.”

Lees ook: Live bemiddeling van vraag en aanbod arbeid

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Redactie Vollegrond

Of registreer je om te kunnen reageren.