Vollegrond

Nieuws

Duitse grens wel nog open voor doorreis arbeidsmigranten

Duitsland heeft per direct een tijdelijk inreisverbod voor Oost-Europeanen afgekondigd. Mensen die al onderweg zijn, hebben tot 17:00 uur vandaag (woensdag 25 maart) nog de tijd de grens te passeren. Het inreisverbod is niet van toepassing op Oost-Europeanen die via Duitsland naar Nederland willen reizen. Ze moeten wel kunnen aantonen dat ze in Nederland werk hebben.

Onduidelijk is nog hoelang het inreisverbod van kracht zal blijven. Tot nu toe mochten seizoenarbeiders met een speciaal bewijs, net als grenspendelaars, de grens over, maar dat is nu dus tot nader order verboden.

300.000 seizoenarbeiders

In een reactie op het inreisverbod zegt Joachim Rukwied, voorzitter van het Deutscher Bauernverband: “Het inreisverbod voor seizoenarbeiders treft onze bedrijven in de huidige periode zeer hard. In het bijzonder fruit-, groente- en wijnbouwbedrijven – die ook deel uitmaken van de cruciale voedselketen – zitten dringend verlegen om arbeidskrachten. Het inreisverbod moet zo kort mogelijk blijven.” In de Duitse agrarische sector werken jaarlijks zo’n 300.000 seizoenarbeiders, hoofdzakelijk afkomstig uit Oost-Europa.

Ruimere regelgeving

Rukwied pleit ook voor snelle invoering van onbureaucratische oplossingen om mensen in en uit Duitsland als arbeidskracht in te kunnen zetten. De huidige regelgeving schiet daarin volgens hem tekort.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.