Vollegrond

Nieuws

Duitse kopers reageren wisselend op AGF Italië

Op de groothandelsmarkt in Hamburg laten klanten Italiaans product liggen, terwijl voor producten als Italiaanse aardbeien en bloemkool de vraag juist aantrok.

Dat blijkt uit het marktcommentaar dat de Duitse overheidsdienst BLE wekelijks verzorgt. Volgens BLE werd in Hamburg groenten en fruit uit Noord-Italië gemeden in week 10. Ook in de vroege aardappelhandel moesten Italiaanse leveranciers prijsdalingen accepteren en Italiaanse sla was bijna niet voorradig op de groothandelsmarkten. Dat leidde tot prijsstijgingen van Belgische sla. Of kopers gericht keken naar de regio Italië wordt niet duidelijk uit het marktbericht.

Juist meer vraag

Door krapte was er juist meer vraag naar Italiaans product als aardbeien. Door een lagere aanvoer uit Spanje liep de vraag naar de kwalitatief goed aardbeien juist op. Dat leidde tot een stevige prijsstijging. In week 6 was de prijs voor Italiaanse aardbeien afgekalfd van € 5,20 naar € 3,93. In week 10 kwam de prijs weer op een niveau van € 4,52, duurder dan Griekse en Spaanse aardbeien.

Prijsdalingen door importperen

Italië heeft voor een aantal producten momenteel een groot aandeel op de Duitse markt, zoals in citrus en hardfruit. Bij deze producten kwamen lichte prijsdalingen voor en lichte bewegingen omhoog. Peren uit italië werden iets goedkoper (Abate Fetel). De prijsdaling bij peren lijkt vooral het gevolg van de import uit Zuidelijke gebieden die nu op gang komt. Of door coronavirus nu meer peren naar Europa komen, is niet duidelijk.

Herstel Italiaanse bloemkool

Bij de handel in bloemkool hebben Italië en Frankrijk nu de markt in handen. Door lagere aanvoer uit Frankrijk en kwaliteitsproblemen in Spanje, bood ook hier Italië een toevlucht voor handelaren. Ook prijstechnisch was Italiaanse bloemkool interessant. De Italiaanse bloemkoolprijs was in week 6 gekelderd, maar kon weer herstellen in week 10 naar € 1,35.

Of registreer je om te kunnen reageren.