Vollegrond

Nieuws

Interessante nieuwkomers late herfstbloemkool

In een Vlaamse rassenproef met zeventien bloemkoolrassen voor de late herfst kwam het standaardras Clarina afgelopen najaar (weer) goed uit de bus. De laatste kool, van het ras Leocen, werd tot ver in januari geoogst.

De proef, die in juli was opgezet door het proefstation voor de Groententeelt in Sint Katelijne Waver en door Inagro in Rumbeke Beitem, kreeg snel te maken met extreme warmte. Daardoor vielen er in Sint Katelijne Waver al snel veel planten weg en stak na beregening knolvoet de kop op. De kwaliteitsortering werd daarom berekend over de resterende, wel mooi uitgroeiende planten. Bij Inagro bleef de uitval door de beregening beperkt.

Prestaties nieuwkomers vielen op

Qua resultaat vielen de prestaties van enkele nieuwkomers op, zo staat in het proefverslag in de laatste uitgave van Proeftuinnieuws. Bij het ras Solida (Hazera) wordt gewezen op de redelijk goede sortering. De planten hadden voor 50% oogst van witte, goed gevormde kool 78 groeidagen nodig. Dat is een week minder dan afgelopen najaar nodig was voor Clarina (85 groeidagen bij 50% oogst). De rassen Alson (Sakata, 71 dagen) en CF 2277 (Uniseeds, 75 dagen) waren sneller, maar met matige kwaliteit.

Andere interessante nieuwkomers zijn de Enza-rassen E728 en E 722. E728 is drie weken later dan Clarina (108 dagen) , E722 is een maand later (120 dagen). De onderzoekers melden daarbij dat E728 licht gevoelig is voor valse meeldauw en bladvlekken. Het ras Karen (Syngenta) wordt met 117 groeidagen aangemerkt als interessant om het groeiseizoen te verlengen. In de proef was het sorteerresultaat echter matig. Het ras Leocen, eveneens van Syngenta, kon -als in 2018/2019- tot in de loop van januari worden geoogst, met meer dan de helft van de kool onder Flandria-kwaliteit. Vorig jaar was het resultaat minder gunstig.

Rassen

De beproefde rassen op volgorde van het aantal groeidagen (op een enkele proefplaats of beide proefplaatsen in 2019): Alston (71), CF2277 (75), Solida (78), Clarina (85), Boyabat (87, Rijk Zwaan), SV 5818AC (89, Seminis), Merton (91, Sakata), Denton (99, Sakata), Kirgis/AH2134 (101, Hazera), E 728 (108), Karen (117), E722 (120), CAU2944 (126, Sakata), Anique (126, Enza), Rafique (144, Enza), Diwan (165, Clause), Leocen (175).

Of registreer je om te kunnen reageren.