Vollegrond

Nieuws

Grondwater in Limburg op veel plaatsen weer op peil

Het gaat de goede kant op met de Limburgse grondwatervoorraad. Maatregelen die de sector heeft genomen op het gebied van peilgestuurde drainage en stuwbeheer hebben hun vruchten afgeworpen.

Provinciebreed is volgens LLTB-hoofdbestuurder Peter van Dijck het beeld nog wel wat divers. “Over het algemeen ziet het er goed uit. Na het droogterecordjaar 1976 was het grondwaterpeil pas na twee jaar weer enigszins op niveau. Nu hebben we twee extreem droge jaren gehad en lopen we met één natte winter al flink in. Dat bewijst dat de maatregelen voor waterconservering werken, maar we blijven natuurlijk in grote mate afhankelijk van het weer.”

Peil soms nog wel lager

Op veel locaties waar in februari 2019 het grondwater nog tot meer dan 2 meter lager stond dan gebruikelijk voor die locatie en tijd, staat het grondwater nu zo’n 0,5 tot 0,75 meter lager dan gebruikelijk. “We zijn er bijna, maar het kan op sommige plekken nog beter”, zegt Van Dijck. Hij spoort agrariërs nog wel aan de stuwtjes en peilgestuurde drainage waar nodig omhoog te houden, mits het teeltplan en de voorjaarswerkzaamheden dat toestaan. “Elke extra kuub die nu nog wordt opgevangen levert profijt op in het voorjaar en in de zomer.”

Of registreer je om te kunnen reageren.