Vollegrond

Nieuws

Ariane en Explorer zeer geschikt voor tunnelteelt courgette

Ariane en Explorer komen in Belgische rassenproef met courgette in een plastic tunnel als beste naar voren. De rassen combineren een hoge productie met een goede vruchtkwaliteit en bewaarbaarheid.

In de rassenproef vergeleek onderzoeker Callens van Inagro de rassen Aloha, Manureva en Tosca van Clause, Ariane en Explorer van Gautier, CV 8168 en Quios van Syngenta en Sanabria van Bejo Zaden. De rassen werden op 18 maart 2019 geplant en voor het eerst geoogst op 28 april. De laatste oogst viel op 4 juli.

Productie en kwaliteit

Explorer en Ariane scoorden volgens het proefverslag in Proeftuinnieuws 2 een hoge productie. Explorer kwam tot 40,7 vruchten per plant en Ariane tot 39,2. De productie per plant van de overige rassen was Manureva 34,7; Aloha en Quios 32,8; Sanabria 32,4; CV 8168 32,2 en Tosca 28,8. Het aantal vruchten van Flandria-kwaliteit was bij Explorer en Ariane beide 30,9 per plant. Quios haalde 25,6 vruchten Flandria, Sanabria 25,4; CV 8168 25,1; Aloha 25,0; Manureva 24,3 en Tosca 22,9.

Tosca de minste

De vruchtkwaliteit van Ariane en Explorer was volgens Callens goed en de vruchten kwamen uitstekend uit de bewaring. Wel waren er periodes zonder mannelijk bloemen. Tosca haalde de laagste productie en de bewaarbaarheid was ook minder. Het aanbod aan mannelijke bloemen was wel vrij gunstig. In productie scoren de overige rassen vergelijkbaar. Aloha en Sanabria hadden minder mannelijke bloemen. De vruchtkwaliteit na de bewaring van Quios was iets minder. Manureva had een ongunstige sortering. De vruchten zijn lang en smal.

Of registreer je om te kunnen reageren.