Doorgaan naar artikel

Tuinbouwgemeente Horst aan de Maas mikt op 350 hectare zonneweides

Om de duurzame energiedoelstellingen te halen, wil Horst aan de Maas tot 2030 circa 350 hectare aan zonneweides aanleggen.

De energievraag van de gemeente is voor bijna 40% toe te schrijven aan land- en tuinbouw en dan met name glastuinbouw. De stappen die in de gemeente zijn gezet op gebied van aardwarmte en biomassa leidden echter tot obstakels. De aardwarmtebron in glasgebied Californië is stilgelegd vanwege veiligheidsredenen en ook de energie uit biomassa wordt kritischer beoordeeld. Dat blijkt uit het plan Kader Opwekking Duurzame Elektriciteit (KODE) van Horst aan de Maas.

Dubbelfunctie met tuinbouw

Door obstakels in de energietransitie zet de gemeente daardoor nu fors in op duurzame elektriciteit via zonneweides. In samenspraak met inwoners wil Horst aan de Maas 350 hectare extensieve zonneweides ontwikkelen, die – naast daken, stroken en parkeerplaatsen – deels op agrarische percelen moeten komen. Een mogelijke combinatie met teelt van gewassen of natuurdoelstellingen heeft de voorkeur. Een dubbelfunctie met tuinbouw en zonnepanelen blijft daarmee mogelijk.

475 hectare zonneweides of 26 turbines

De 350 hectare wordt zoveel mogelijk geclusterd aangelegd om versnippering van het landschapsbeeld te voorkomen. Horst aan de Maas wil 75% van de duurzame lokale elektriciteitsopwekking uit zonneweides halen en 25% uit windturbines. Als de gemeente geen windturbines zou plaatsen, is 475 hectare aan zonneweides nodig. Met 26 windturbines zouden weer juist geen zonneweides nodig zijn, maar windturbines leiden tot protesten.

Andere plannen

Per sector leiden verschillende programma’s tot energiebesparing in 2030. Zo werkt de glastuinbouwsector in Limburg aan een actieprogramma om in 2040 klimaatneutraal te zijn en zijn er warmteplannen in ontwikkeling. Na 2030 verwacht Horst aan de Maas dat ontwikkeling van kernenergie en waterstofopwekking, maar ook CO2-afvanging, sterker bijdragen aan het halen van de beleidsdoelen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin