Vollegrond

Nieuws

Courgetteras Explorer voldoet goed in plastic tunnels

Inagro testte in 2020 tien rassen courgette in een voorjaarsteelt in plastic tunnels. Het ras Explorer haalde (wederom) een hoge productie en was goed houdbaar.

De groei en productie onder plastic tunnels verliep in het voorjaar van 2020 vrij moeizaam, stelt het Belgische onderzoeks- en adviescentrum Inagro in een proefverslag vast. Inagro vergeleek tien rassen, waarbij Explorer de hoogste productie combineerde met een goede houdbaarheid. Die resultaten zijn een bevestiging van de resultaten van vorig jaar. Ariane, HMC24132 en Sanabria gaven met twee vruchten per plant minder een iets lagere productie. De kwaliteit van Ariane en Sanabria na bewaring was goed, die van HMC24132 iets minder. De groei en productie in deze proef verliep in schokken wat nadelig was voor het rendement.

Gewasontwikkeling en productie in schokken

De vier weken oude planten werden uitgeplant op 19 maart. Zo’n twee weken na planten liep de temperatuur op tot boven de 30°C. De plantjes konden toen niet investeren in groei en misten daarom ‘body’. Het percentage marktbare vruchten was laag, vooral door spitse vruchten en in mindere mate ook door bruine en gele vruchten. Eind juni was de laatste oogst.

Moeilijke bestuiving

Voor de bestuiving zijn voldoende mannelijke bloemen cruciaal. Productievere rassen geven doorgaans weinig of geen mannelijke bloemen. Sanabria vormt hierop een uitzondering. Bij E28Z.00698 was de mannelijk bloei ondermaats. Cyriac scoorde het beste qua mannelijke bloemen, kort gevolgd door Keesha, Quios en Sanabria.

Algemeen lage productie

Met gemiddeld 20 markbare vruchten per plant kunnen we niet spreken van een goede productie. Explorer gaf met 23 vruchten per plant de hoogste productie. Ariane, HMC24132 en Sanabria volgden met 21 vruchten. De productie verliep nogal schoksgewijs. Na 25 mei kende de productie een behoorlijke dip. Vooral Sanabria kwam toen het best uit de proef. Tegen het einde liep de productie van Keesha en Tosca sterk terug.

Kwaliteit en houdbaarheid

De vruchtkwaliteit viel bij alle rassen behoorlijk mee. HMC24132 viel op door de iets blekere vruchten, als gevolg van een groot aantal grote witte stippen op de vrucht. Tijdens de proef werd twee keer een bewaarproef opgezet. Vooral E28Z.00698 en Tosca kwamen daar minder goed uit door een slappe hals, een oneffen huid en bij Tosca bobbels op de vruchten.

Of registreer je om te kunnen reageren.