Vollegrond

Nieuws

Vernieuwend en meerlaags: ‘Kameleon-folie’ in asperge

FI Trading introduceert ‘Kameleon-folie’ in asperge: een nieuw, meerlaags, afbreekbaar en elastisch afdekfolie dat kwaliteitswinst én arbeidsbesparing oplevert.

‘Kameleon-folie’ heeft een zwarte onderlaag, een witte tussenlaag en een toplaag die kan variëren van kleur. Volgens Math Teeuwen, de bedenker van dit folie, zal doorgaans gekozen worden voor een donkere kleur van die afbreekbare toplaag, aangezien het folie in het voorjaar dan het meeste zonlicht ‘vangt’. Als de toplaag in de loop van twaalf tot veertien weken is afgebroken, komt het witte folie tevoorschijn. De folie is in de eerste plaats geschikt voor de vroege aspergeteelt.

In het digitale magazine vind je een uitgebreid artikel over ‘Kameleon-folie’

Zeer elastisch

Naast de genoemde drie lagen met de afbreekbare toplaag, kenmerkt de Kameleon-folie zich door zijn elasticiteit. Vanwege deze elasticiteit kunnen de asperges in de folie groeien en tot wel 15 centimeter boven het bed uitkomen. En omdat het folie aan alle zijden evenveel spant, groeit de asperge niet krom. Overigens leent het ene ras zich hier beter voor dan het andere.

De gekleurde bovenlaag breekt in 12 tot 14 weken af, waarna de tweede laag met witte folie zichtbaar wordt. - Foto's: Foil Innovation
De gekleurde bovenlaag breekt in 12 tot 14 weken af, waarna de tweede laag met witte folie zichtbaar wordt. - Foto's: Foil Innovation

Kwaliteitswinst

Volgens Teeuwen biedt het wel mogelijkheden om kwaliteitswinst te boeken, mede omdat de koppen niet verbranden en gesloten blijven. Ook blijven de stengels mooi wit. Daarnaast zorgt de druk van het folie ervoor dat de stengels dikker worden. Ook krijgt roest minder kans, aangezien de asperges tot twee derde boven de grond groeien. Om te voorkomen dat asperges breken bij het verwijderen van het folie vóór het steken, zijn wel oogsthulpmiddelen nodig die de folie optillen. Naast de kwaliteitsvoordelen hoeft volgens Teeuwen minder vaak te worden geoogst. Dit omdat de asperges boven het bed kunnen groeien. “Bij warm weer moet gemiddeld genomen om de vier dagen worden geoogst, bij kouder weer iedere zeven tot tien dagen.


  • Voor de bovenlaag van de meerjarige folie kan uit meerdere kleuren gekozen worden.

    Voor de bovenlaag van de meerjarige folie kan uit meerdere kleuren gekozen worden.

  • Doordat de folie zeer elastisch is, kan de asperge in de folie groeien en tot wel 15 centimeter boven het bed uitkomen.

    Doordat de folie zeer elastisch is, kan de asperge in de folie groeien en tot wel 15 centimeter boven het bed uitkomen.

Foil Innovation

Teeuwen ontwikkelde de folie samen met de Spaanse foliefabrikant Reyenvas. De folie, die Teeuwen en Reyenvas de komende jaren verder willen optimaliseren, wordt verkocht door bedrijf FI (Foil Innovation) Trading. Dat is een nieuw bedrijf van de familie Teeuwen. Omdat het productieproces behoorlijk ingewikkeld is, kan op dit moment nog maar 5 ton folie per dag worden geproduceerd. De komende jaren, en afhankelijk van de vraag, wordt deze productiecapaciteit verder opgeschaald.

Officieel gepresenteerd

Het Kameleon-folie is op 18 november officieel gepresenteerd tijdens een digitaal innovatie-event onder de vlag van de Europäische Spargel- und Erdbeerbörse in Karslruhe.

Op www.growfoil.com staat een filmpje over Kameleon-folie.

Of registreer je om te kunnen reageren.