Vollegrond

Nieuws laatste update:4 nov 2020

Platform toetst rassen die ‘sterk op trips’ zijn

Op het Rodeko-Sluitkoolplatform in Dirkshorn staat de aanpak van ziekten en plagen centraal. Een van de prioriteiten is de aanpak van trips, door het insect te bestrijden en door de keus voor koolrassen die sterk zijn op trips.

Op het rassenproefveld liggen witte koolrassen die door de betreffende zaadfirma’s worden aangemerkt als ‘sterk op trips’. Een veld is geplant op 29 april, het andere op 4 juni. Het idee achter laat planten is dat daarmee de eerste tripsvluchten worden omzeild. Bij de oogst worden eventuele aantastingen geregistreerd, de kool wordt niet bewaard. De standaardrassen in de toets zijn Colmar en Storema.

Bejo

Impala: wat langer bestaand voor de lange bewaring, minimaal 45.000 planten per hectare, 36-ers, 144 groeidagen.

Expect: voor zwaardere gronden, dat geeft de mooiste kool. Planten na half mei, bewaren tot medio mei. 141 groeidagen, 35000 tot 50.000 planten per hectare.

Lees verder onder de foto‘s.

Het ras Axel is compact en gezond, aldus Bejo-adviseur Ronald Hand, voor de lange bewaring. - Foto's: Joost Stallen
Het ras Axel is compact en gezond, aldus Bejo-adviseur Ronald Hand, voor de lange bewaring. - Foto's: Joost Stallen

Axel (Bejo3268): Weinig gevoelig voor schimmels en insecten (als koolgalmug) , compact, gezond gewas op het veld. Voor de lange bewaring (eind juli) 36-ers. 140 groeidagen, 45.000 tot 50.000 planten per hectare.

Hazera

Ramenos: gewicht 2 – 2,5 kilo, Fusariumresistent. Circa 130 groeidagen, 35.000 – 40.000 planten per hectare, lange bewaring.

Frans van der Ploeg van zaadfirma Hazera geeft toelichting bij het ras Lucas.
Frans van der Ploeg van zaadfirma Hazera geeft toelichting bij het ras Lucas.

Lucas: gewicht 2,5 tot 3,5 kilo, 130 tot 140 groeidagen, 35.000 – 40.000 planten per hectare, lange bewaring.

17-1494: Fusariumresistent, middenlange bewaring, stuksgewicht 3 tot 5 kilo.

Seminis

Seminis had voorheen met Kronos het laatste commerciële sluitkoolras. Het veredelingsbedrijf komt als onderdeel van Bayer Vegetable Seeds (sinds 2018) met introducties van sluitkoolrassen waarmee in Polen ervaring is opgedaan. Doel is het opdoen van ervaring onder Nederlandse omstandigheden.

SV3404: Doorontwikkeling van Kronos, (tot nu toe) zonder zwartverkleuring in de bewaring, lange bewaring, 140 groeidagen. Vooralsnog 40.000 planten per hectare, stuksgewicht 2,5 – 3,5 kilo. Telers kunnen contact opnemen met Seminis voor proeven.

Takii:

Coronata, met fijn blad.
Coronata, met fijn blad.

Coronata: fijnere bewaarkool met fijner blad. 140 groeidagen, koolgewicht 3,5 kilo, met 50.000 planten per hectare dan stuksgewicht 2 tot 2,5 kilo mogelijk. Coronata is Fusariumresistent en tolerant voor Xanthomonas. Sterk wortelstelsel, sterkt op knolvoet.

Rijk Zwaan

Mucsuma: 130 – 140 groeidagen, ook sterk tegen schimmels. Behoudend zijn met stikstof, bodemvoorraad zwavel moet in orde zijn. Middenlange bewaring, 36-ers. (ook prima voor de bioteelt).

Dulcima (30-725RZ): wat plattere kool, 36-er of zwaarder (stuksgewicht tot 4 kilo), 135 – 145 groeidagen. Middellange bewaring. Door mooie gelaagde inwendige structuur geschikt voor verwerking in salades.

Congama: 120 groeidagen, dan al bewaarbaar tot eind april (middellange bewaring). Bij oogsten in oktober niet te vroeg planten (‘planten in juni is prima’). 36-ers. De planten maken eerst omvang, en gaan dan vullen. Daarom niet ideaal voor kleine kool.

Of registreer je om te kunnen reageren.