Vollegrond

Nieuws

Nieuwe WolkyTolky ontrafelt temperatuur aspergerug

Het weerstation van WolkyTolky Weather Data Services is uitgebreid met temperatuursensoren. Daarmee gaat het bedrijf zich ook richten op de aspergeteelt.

Het WolkyTolky-meetstation wordt uitgebreid met de optie om de temperatuur in de aspergerug te meten. In samenwerking met Teboza heeft WolkyTolky Weather Data Services een speciale opstelling ontwikkeld, waarbij sensoren op vier dieptes in de aspergerug de temperatuur meten. Volgens Yannick Smedts springt het bedrijf hiermee in een gat dat is ontstaan nadat Bosch zich uit de aspergeteelt heeft teruggetrokken en al zijn sensoren heeft teruggeroepen.

Behoefte oogstprognose

“Veel aspergetelers werken al enkele jaren met temperatuursensoren van Bosch”, zegt Smedts. Hij is werkzaam bij FleurenTech, een van de partijen achter WolkyTolky Weather Data Services. Tot nu toe richtte dit bedrijf zich met name op fruitteelt, boomkwekerij en akkerbouw. “Nu Bosch zich heeft teruggetrokken, zijn er nauwelijks nog partijen die een concept met temperatuursensoren aanbieden voor de aspergeteelt. Toch ligt hier wel een duidelijke behoefte. Immers, telers willen een oogstprognose kunnen maken en het juiste draaimoment voor het plastic kunnen bepalen.”

Koppeling met temperatuursensoren

WolkyTolky biedt daarom nu de optie aan om het meetstation, dat agrariërs inzicht geeft in het weer en andere kritische teeltfactoren, uit te breiden met temperatuursensoren. “Iedere gewenste sensor kan aan de WolkyTolky worden gekoppeld. Bijvoorbeeld sensoren die de EC-waarden van de grond, de barometrische druk, de relatieve luchtvochtigheid, de zonnekracht en de uv-straling meten”, licht Smedts toe. “Het station, dat is voorzien van een gps-locatie, maakt via een mobiel netwerk verbinding met een datacentrum, waar alle gegevens worden opgeslagen.”

Vanaf nu zijn er speciale temperatuursensoren beschikbaar, die aan de WolkyTolky gekoppeld kunnen worden en de temperatuur in de aspergerug in kaart brengen. Deze sensoren zijn geijkt en meten de temperatuur tot op 0,2 graden nauwkeurig.

Positieve praktijkervaringen

In samenwerking met Teboza ontwikkelde Smedts een opstelling met vier temperatuursensoren: aan de bovenkant van het bed en op 10, 20 en 40 centimeter diepte. Teboza draait hier inmiddels twee seizoenen mee en geeft aan dat de sensoren een goed inzicht geven in de temperatuuropbouw in de rug. Eén opstelling geeft hierbij een representatief beeld voor een volledig perceel. Ook een aspergeteler in Oirlo heeft positieve ervaringen opgedaan. Voordeel is daarnaast dat de WolkyTolky de mogelijkheid biedt om grenswaarden qua temperatuur in te stellen. Worden deze overschreden, dan krijgt de teler een alarm op zijn telefoon.

Kosten

Het WolkyTolky-meetstation met vier temperatuursensoren kost tussen € 800 en € 900. Daar bovenop komen nog licentiekosten van € 150 per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.