Doorgaan naar artikel

Markt: Supermarkten stappen over op Spaanse ijsbergsla

Sinds deze week ligt er weer overwegend Spaanse ijsbergsla in de winkelschappen.

Deze week is de laatste week dat er in Duitsland nog met omvang van betekenis ijsbergsla wordt geoogst. In Nederland is dat niet anders. Vanaf komende week ligt er dan ook weer overwegend Spaans product in de schappen van de Duitse en Nederlandse supermarkten.

Vlotte overgang

Naar verwachting verloopt de overgang naar Spaans product dit jaar probleemloos, omdat er voldoende aanvoer uit Spanje te verwachten valt. De huidige situatie is daarmee niet vergelijkbaar met vorig jaar, stelt het Duitse marktbureau AMI vast. Toen waren er in Spanje de nodige teeltproblemen, waardoor de aanvoer beperkt bleef en de prijzen in de vrije handel opliepen. Dit jaar is er al sinds week 40 Spaanse ijsbergsla op de Duitse groothandelsmarkten te vinden.

Stabiel prijsniveau

Op de Duitse groothandelsmarkten liggen de prijzen voor Spaanse ijsbergsla deze week op een niveau van iets meer dan € 8 voor een doos achten of tienen. AMI verwacht dat dit prijsniveau voorlopig standhoudt.

Nederland vult aan

Uit cijfers van het BLE (Bundesanstallt für Landwirtschaft und Ernährung) blijkt dat de gemiddelde prijs op de Duitse groothandelsmarkten voor Spaanse ijsbergsla in week 44 op 78 cent zat. Nederlandse ijsbergsla werd voor 74 cent verhandeld en Duitse voor 68 cent. In de weken 40 tot en met 43 zat het prijspeil voor Duitse ijsbergsla tussen 66 en 70 cent, voor Nederlandse tussen 71 en 75 cent en voor Spaanse rond 75 cent. Het BLE omschrijft het Nederlandse aanbod als aanvullend op de Duitse en Spaanse aanvoer.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin