Vollegrond

Nieuws

Markt: Opleving preiprijzen van korte duur

Eind september zag het prijsniveau van prei er nog florissant uit. Inmiddels zitten de prijzen weer op het niveau van 50 à 60 cent en dat zijn prijzen die half oktober te verwachten zijn.

In tegenstelling tot de dalende prijstrend op REO Veiling en ZON fruit & vegetables constateert het Duitse marktbureau AMI op de Duitse groothandelsmarkten bij een beperkt aanbod een stijgende prijstrend, vanwege een duidelijke vraag naar prei. Het prijsniveau voor Duitse telers lag in week 41 rond 75 cent per kilo. Dat is een stijging van 3% ten opzichte van week 40 en deze prijs ligt 6% hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Op de groothandelsmarkten zijn de handelsprijzen in week 41 ten opzichte van week 40 zelfs met 17% gestegen. Midden week 41 (7 oktober) werd tot € 1,11 per kilo betaald. De kwaliteit is goed, wel is sprake van veel optische schade door trips, stelt AMI vast.

Acties bij retail

Dat de handelsprijzen op de groothandelsmarkten meer stijgen dan de telersprijzen wijt AMI aan het beperktere aanbod vanwege actieweken in de retail. Telers hebben zich verplicht daar prei voor te leveren en die prei komt dan logischerwijs niet meer op de groothandelsmarkten terecht. Desondanks stelt AMI ook vast dat het aantal acties met prei in de Duitse supermarkten achterblijft bij vorig jaar. Toen was er sprake van 14 acties in de weken 39 en 40 en 13 acties in week 41. Dit jaar zijn dat er 13, 13 en 10.

REO Veiling

Na de piek op 30 september van € 1,20 per kilo voor de sortering 3-4 FLMW zakte op REO Veiling de prijs zeer geleidelijk naar 53 cent op 12 oktober. In vergelijking met vorig jaar zijn de prijzen dit jaar sinds 11 september wel (soms duidelijk) beter. Sinds deze week worden de verschillen kleiner. Op 11 oktober werd in 2019 slechts 38 cent voor de klok betaald, gisteren was dat de genoemde 53 cent. Als we kijken naar de prijsontwikkeling in de afgelopen twee jaar, dan zien we rond 20 oktober weer een stijgende trend ontstaan.

Nederlandse veilingen

Bij ZON fruit & vegetables werd op 1 oktober voor de sortering Lang Wit de piek van 88 cent bereikt. Ondanks twee prijsoplevingen was de prijstrend dalend tot 48 cent gisteren en 47 cent vandaag. Bij The Greenery werd gisteren 56 cent geklokt en vandaag 45 cent.

Prei in de supermarkt

Sinds 1 september hanteert Albert Heijn een prijs van 59 cent per prei. Bij Jumbo is dat sinds 28 augustus 55 cent. Plus heeft sindsdien dezelfde prijs, behalve in de actieweek van begin oktober toen prei 33 cent per stuk kostte. Ook Volmar zit sinds 1 september op 55 cent en Dekamarkt al sinds 16 juni op 55 cent.

Alleen Hoogvliet zit volgens de prijsoverzichten van supermarktscanner.nl structureel hoger met de prijs. Met uitzondering van een actieweek begin oktober zit daar de prijs sinds 21 mei op 99 cent, in de actieweek was dat 50 cent.

Markttendens: onzekere telersprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.