Vollegrond

Nieuws

Gesloten vulsystemen bij steeds meer middelen

Steeds meer gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten gaan gebruik maken van het easyconnect-vulsysteem.

Het aantal fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen dat CTS-systemen (Closed Transfer Systems, gesloten vulsystemen) toegankelijk wil maken, blijft groeien, meldt BASF. In september 2020 voegde Certis Europe zich bij ADAMA, BASF, Corteva Agriscience, Nufarm en Syngenta om easyconnect CTS in 2021/22 op de Europese markt te brengen. Met het stijgende aantal bedrijven dat betrokken is bij het easyconnect-systeem, neemt ook het aantal producten toe dat met de easyconnect-dop zal zijn uitgerust.

Veiligste methode

Met easyconnect worden potentiele risico’s op morsen en spatten bij het vullen van spuitmachines met vloeibare gewasbeschermingsmiddelen gereduceerd. Het systeem vormt een combinatie van veiligheid en gemak. “Omdat easyconnect de eenvoudigste en veiligste manier is om de sproeitank te vullen, hebben we besloten ons bij de pilotgroep aan te sluiten”, legt Jacques Haverlant, Hoofd Innovatie en Ontwikkeling van Certis, uit. Het easyconnect-systeem bestaat uit twee componenten: een dop – voorgemonteerd op containers van gewasbeschermingsmiddelen – en een koppelstuk.

In 2021 in Nederland

Het product komt in 2021 in Denemarken en Nederland op de markt. In 2022 zijn Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk aan de beurt, ongetwijfeld gevolgd door andere landen. Easyconnect werd door BASF ontwikkeld in samenwerking met fabrikanten van apparatuur en is sinds 2015 uitgebreid getest op landbouwbedrijven door heel Europa. Mede dankzij de feedback van boeren is het systeem steeds verder ontwikkeld. Het is nu nog gemakkelijker hanteerbaar en sneller, waardoor het bijvullen vlugger verloopt dan met de veelgebruikte vultrechter.

Of registreer je om te kunnen reageren.