Doorgaan naar artikel

Zelfdestructieve koolmot voorkomt gewasschade

Voor het eerst is in het open veld een genetisch gemodificeerde ‘zelfdestructieve’ koolmot uitgezet, met het doel schade aan koolgewassen te voorkomen.

Resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschift Frontiers in Bioengineering and Biotechnology.

Ecologisch duurzaam einde aan plaag

Bij het onderzoek werden genetisch gemodificeerde mannelijk koolmotjes (Plutella xylostella) uitgezet. Ze paarden met vrouwelijke koolmotten. De volgende generatie rupsen kon door het ingebouwde gen echter niet overleven. Met de inzet van de zelfdestructieve mot (OX4319L) wordt volgens de onderzoekers op een ecologisch duurzame manier een eind gemaakt aan een plaag. Volgens de onderzoekers verdwijnen de zelfdestructieve motten na enkele generaties vanzelf uit de populatie.

Vervolg op eerder onderzoek

Het veldwerk bouwt voort op eerder onderzoek van de entomoloog Anthony Shelton van het Department of Entomology van de Cornell University. Shelton zegt dat zijn onderzoek voortbouwt op eerdere technieken om de insecten populatie te beheersen met steriele dieren. Hij meent dat de invloedrijke Amerikaanse Schrijfster Rachel Carson in de jaren zestig de ontwikkeling van dergelijke technieken toejuichte. Carson verzette zich tegen gebruik van bestrijdingsmiddelen en mede onder invloed van haar publicaties heeft de Amerikaanse regering strenge bestrijdingsmiddelenwetgeving ingevoerd.

Veel schade door koolmot

De koolmot richt wereldwijd voor miljarden aan oogstschade aan. Shelton zegt dat de toepassing van de aangepaste mot het mogelijk maakt de plaag te beheersen zonder inzet van insecticiden. Hij zegt wel dat er nog meer onderzoek in het veld nodig is.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin